postheadericon Zastosowanie sosu sojowego w naszej kuchni

O czasu, kiedy do Polski zawitała moda na kuchnię orientalną, dotarł do nas również i sos sojowy. Okazuje się bowiem iż sos sojowy, w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Okazuje się też, że jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili tą przyprawę i zaczęli uzupełniać nim klasyczne polskie sałatki, zupy i mięsne pieczenie. Sos sojowy ma szerokie zastosowanie, więc warto pofolgować kulinarnym fantazjom. Obok egzotycznych potraw jest doskonałym dodatkiem do europejskich dań. Idealnie podkreśla słodki smak pomidorów w sałatce z młodą cebulą, pasuje do szparagów i wszelkich dań z marchewką, pietruszką czy selerem. Świetnie komponuje się z makaronem w różnego rodzaju smażonych daniach czy aromatycznych jesiennych zapiekankach. Kolejnym smakowitym połączeniem jest sos sojowy i mięsa: drób, wołowina lub wieprzowina (np. boczek, karkówka). Warto więc poszukać wielu ciekawych i praktycznych przepisów, z wykorzystaniem sosu sojowego, a na pewno nie tylko wzbogacimy nasze menu, ale wyjdzie to też z korzyścią dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Comments are closed.

  • Zalety dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Choć większość pań lubi i potrafi dobrze gotować, to niekiedy nie mamy czasu, lub też ochoty spędzać większości dnia w kuchni na przygotowaniu rodzinnego posiłku. Niestety większość dań jest nie tylko pracochłonna, lecz również trzeba poświęcić dużo czasu na ich przygotowanie. Lecz na szczęście wcale tak nie musi być. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym
  • Smaki skrywane w daniach

    49 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Wpływ mody i programów kulinarnych na naszą kuchnię

    49 lat ago
    W dzisiejszych czasach dostęp do nowych przepisów na ciekawe potrawy nie jest trudny. Zarówno w czasopismach, Internecie, jak i w telewizji znajdziemy wiele praktycznych porad dotyczących gotowania, oraz wiele ciekawych przepisów. Należy pamiętać, że w kuchni tak jak i w innych dziedzinach życia panują również mody i trendy. Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały
  • Czas przygotowywania potraw z grilla

    49 lat ago
    Przygotowując potrawy z grilla warto wiedzieć jak długo będą się piekły poszczególne rodzaje mięs. Inny czas pieczenia będą miały również warzywa. Najpopularniejsze i najmniej skomplikowane jest grillowanie mięsa wieprzowego i drobiowego. Najczęściej układa się mięso bezpośrednio na ruszcie lub aluminiowej tacce, jednak łatwo wtedy o jego przypalenie lub nadmierne wyschnięcie. Dlatego alternatywą jest grillowanie wewnątrz
  • Ból brzucha może oznaczać różne choroby

    49 lat ago
    Ból brzucha to nie tylko niestrawność spowodowana zjedzeniem za dużej porcji obiadu, czy czegoś nieświeżego. To może być objaw wielu bardziej i mniej poważnych chorób. Trzeba wobec tego uważnie mu się przyjrzeć, aby wiedzieć, jak reagować i jaką metodę leczenia zastosować.
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031