postheadericon Zalety używania sosu sojowego w kuchni

W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np. bóle głowy i kołatanie serca, lub też choroby nerek. Niewątpliwie za zmianą tradycyjnej soli na sos, przemawia też jego główny składnik – soja. Jej nasiona dostarczają pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych. Jej regularne spożywanie m.in. łagodzi objawy menopauzy, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia kości, ogranicza występowanie pewnych nowotworów, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Wysokiej jakości sosy sojowe są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą produkcji, dzięki czemu w ich składzie nie pojawiają się żadne sztuczne substancje. To decyduje o rewelacyjnych wręcz właściwościach sosu sojowego.

Comments are closed.

  • Szkoły kulinarne w dzisiejszym świecie

    48 lat ago
    Obecny świat pokazuje nam jak wielkie zmiany stają się także naszą zasługa, kulinaria stają się elementem który sprawia że z wielka pasją i zainteresowaniem zanurzamy się w możliwościach jakie niesie współczesność, Kursy szkolenia, czy szkoły kulinarne zaczynają cieszyć się wielka popularnością, nasza dość okrojona często wiedza przestaje nam wystarczać zaczynamy otwierać się na pewne empiryczne
  • Ekologiczne jedzenie w Polsce

    48 lat ago
    Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada:
  • Japońskie restauracje w top 3 w Polsce!

    48 lat ago
    Moda na eksperymenty  w kuchni sprawia, że również w Polsce coraz chętniej stawia się na różnego rodzaju przepisy kulinarne pochodzą z innych kuchni z innych krajów. Obecnie modna staje się kuchnia egzotyczna, jak kuchnia azjatycka. W odróżnieniu od czasów, gdy w Polsce po raz pierwszy pojawiały się restauracje serwujące potrawy kuchni japońskiej obecnie można liczyć
  • Pieczywo pełnoziarniste lepsze od białego?

    48 lat ago
    Coraz większa liczba osób decyduje się na wybieranie takich produktów żywnościowych, które są w stanie zapewnić większą ilość składników odżywczych a jednocześnie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie. Do takich produktów, które mogą zapewnić wiele cennych składników można zaliczyć chleb pełnoziarnisty.
  • Idealna zasmażka

    48 lat ago
    Zrobić idealną zasmażkę wbrew pozorom nie jest łatwo. Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy to do zagęszczenia litrowego garnka zupy – trzeba kulkę masy wrzucić do gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki można zawijać w folię spożywczą i
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031