postheadericon Zalety używania sosu sojowego w kuchni

W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np. bóle głowy i kołatanie serca, lub też choroby nerek. Niewątpliwie za zmianą tradycyjnej soli na sos, przemawia też jego główny składnik – soja. Jej nasiona dostarczają pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych. Jej regularne spożywanie m.in. łagodzi objawy menopauzy, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia kości, ogranicza występowanie pewnych nowotworów, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Wysokiej jakości sosy sojowe są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą produkcji, dzięki czemu w ich składzie nie pojawiają się żadne sztuczne substancje. To decyduje o rewelacyjnych wręcz właściwościach sosu sojowego.

Comments are closed.

  • Organizacja przyjęcia krok po kroku

    49 lat ago
    W jaki sposób zorganizować przyjęcie tak, by stało się ono prawdziwym sukcesem? Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko uzależnione jest choćby od typu przyjęcia, w jakie się angażujemy. Warto jednak podkreślić, że są zasady, do których warto się w tej materii stosować, aby mieć szansę na osiągnięcie prawdziwego sukcesu. A jakie konkretnie
  • Sosy na każdą okazję

    49 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
  • Właściwości lecznicze i smakowe owoców

    49 lat ago
    Coraz większa część społeczeństwa zaczyna doceniać wagę naturalnych ziół, przetworów, dzięki którym nasze zdrowie może być w jak najlepszym porządku przez cały rok. Idealnie na zimowe słoiczki sprawdzą się jagody. Te owoce to źródło zdrowia i wielu witamin. To dzięki nim wiele osób unika bólu brzucha. Leczą one także inne dolegliwości. Oprócz jagód mniej znanym
  • Co jeść na kolację?

    49 lat ago
    Kolacja jest posiłkiem, który spożywamy przed snem. Powinna więc być lekkostrawna, a zarazem smaczna. Najczęściej polecane są wszelkiego rodzaju dania na mleku, z kolei najczęściej przyrządzane są kanapki. Nie wymagają bowiem dużego zaangażowania, jak również składników. Ponadto bardzo łatwo je przygotować. Warto jednak czasem skorzystać z odmiany i skosztować jakiegoś innego dania. Najlepszym daniem, które
  • Nowe smaki we współczesnej kuchni polskiej

    49 lat ago
    Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze.
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728