postheadericon Wpływ mody i programów kulinarnych na naszą kuchnię

W dzisiejszych czasach dostęp do nowych przepisów na ciekawe potrawy nie jest trudny. Zarówno w czasopismach, Internecie, jak i w telewizji znajdziemy wiele praktycznych porad dotyczących gotowania, oraz wiele ciekawych przepisów. Należy pamiętać, że w kuchni tak jak i w innych dziedzinach życia panują również mody i trendy. Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały jak wybierać produkty wysokiej jakości i odważnie łączyć rodzime składniki z tymi, zaczerpniętymi z innych kultur. Polacy rozsmakowali się w sosie sojowym, poznali aromat i definicję umami – głębokiego („piątego”) smaku bardzo pożądanego w kuchni. Odkryli, że nawet jeśli nie gustują w kuchni azjatyckiej to sosem sojowym można podkreślić intensywność smaku tradycyjnych polskich dań. Jest on uniwersalny, a dzięki delikatnemu i zarazem charakterystycznemu aromatowi idealnie pasuje do wszelkich sosów, dressingów, do warzyw, grzybów, mięs i ryb. Świetnie uzupełnia smak klasycznej zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Jest także wygodną bazą do marynat.

Comments are closed.

  • Urządzamy kuchnię

    48 lat ago
    Praktyczna kuchnia, to zadanie wielu projektantów wnętrz. Klienci bardzo często życzą sobie, aby ich kuchni była przestronna, ale bardzo funkcjonalna. Warto urządzając kuchnię pomyśleć o ustawieniu mebli, jak również sprzęcie jaki zakupimy. Najpopularniejsza w ostatnich latach jest tzw. wysepka. Jest to miejsce, gdzie umieszczony jest zlew, wraz z kuchnią. To tam przygotowywane są wszelkie potrawy.
  • Co gotujemy na wigilię

    48 lat ago
    Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wspaniały czas prawdziwego kontaktu z religią. Duże znaczenie ma, jednakowoż też jedzenie. W tym okresie gotowane są tradycyjne potrawy rodzinne. W Europie najistotniejszym daniem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Przygotowuje się przede wszystkim karpie, ale nie jest to regułą, znacznie bardziej popularne stają się także
  • Czym cechuje się kuchnia polska

    48 lat ago
    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po
  • Co warto jeść latem?

    48 lat ago
    Latem przede wszystkim istotne jest spożywanie dużych ilości wody, co pozwala przede wszystkim na zapewnienie organizmowi braku odwodnienia. Wskazane jest, by spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie, ale można również uzupełnić ilość wody w organizmie poprzez spożywanie odpowiednich potraw opartych na warzywach oraz owocach bogatych w wodę.
  • Prawdziwy kucharz gotuje bez receptur

    48 lat ago
    Praca szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma przecież nic trudnego w realizacji wcześniej określonych przepisów. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że pracownicy, którzy przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich w rzeczywistości nie powinny określać się mianem kucharzy. Są jedynie osobami naśladującymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc zostać
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031