postheadericon Właściwości lecznicze i smakowe owoców

Coraz większa część społeczeństwa zaczyna doceniać wagę naturalnych ziół, przetworów, dzięki którym nasze zdrowie może być w jak najlepszym porządku przez cały rok. Idealnie na zimowe słoiczki sprawdzą się jagody. Te owoce to źródło zdrowia i wielu witamin. To dzięki nim wiele osób unika bólu brzucha. Leczą one także inne dolegliwości. Oprócz jagód mniej znanym i cennym owocem okazać się może jarzębina. Posiada ona niezwykłe właściwości, dzięki którym człowiek jest zdrowszy. Te cudowne i piękne owoce idealnie nadają się do walki z przeziębieniem, o które zimową porą nietrudno. Ponadto jarzębina posiada także właściwości moczopędne. Dzięki niej unikniemy także zapalenia błon śluzowych, jelit, żołądka. Robiąc domowe przetwory warto także pamiętać o jarzębinie, gdyż łagodzi ona podrażnienia wątroby. Oprócz jagód, jarzębiny, warto także posiadać w domu suszone zioła, które można zakupić nawet w aptece. Dzięki nim łatwiej będzie nam leczyć przeziębienie, jak również różne stany zapalne. Ponadto można zakupić zioła, które będą działać zapobiegawczo.

Comments are closed.

  • Mleczne produkty dla każdego

    49 lat ago
    Bardzo dużo osób nie lubi przetworów mlecznych, rzeczy pochodzenia mlecznego. Niektórzy nie wiedzą jednak, że oferowane na rynku produkty wcale nie muszą smakować jak mleko. Można np. zakupić serki o smaku owocowym, w których w ogóle nie czuć mleka. Ponadto idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle, kefiry, itp. Mogą one być zarówno naturalne, ale także
  • Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu

    49 lat ago
    Nastawienie na zdrowe odżywianie sprawia, że coraz większa liczba osób decyduje się na jedzenie tradycyjnych potraw. Tego rodzaju potrawy realizowane są w restauracjach i oparte na specjalnie wybranych składnikach, które pochodzą z produkcji , która jest realizowana w sposób tradycyjny, co znów pozwala na uzyskanie takich potraw, które dają pewność, że są zdrowe a jednocześnie
  • Inny sposób na grilla

    49 lat ago
    Do grillowania nadaje się wiele warzyw. Na ruszcie można położyć plasterki bakłażana skropione sokiem z cytryny, doprawione czosnkiem i rozmarynem. Pamiętajmy jednak, aby przed grillowaniem posolić bakłażana i chwilę odczekać, aż warzywo puści sok – dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie. Co jeszcze nadaje się na ruszt? Cząstki papryki z odrobiną oliwy z oliwek i
  • Przyprawy w jedzeniu

    49 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Należy, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc urozmaicić sobie zwyczajne obiady? Konieczne do tego okazują się być przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi różnego rodzaju natki i zioła. Są bardzo delikatne, ale nie można
  • Ekologiczne jedzenie w Polsce

    49 lat ago
    Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada:
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031