postheadericon Tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe

Kuchnia polska, to nie tylko tradycyjne potrawy, które przyrządzane są na co dzień. Bardzo często istnieją specjalne potrawy, które przygotowywane są okazjonalnie. Wśród takich potraw odnaleźć można dania przygotowywane na Boże Narodzenie. W tym okresie można spotkać się z rybą w galarecie, najczęściej karpiem, jak również pierogami. Tradycyjna Wigilia to także barszcz z uszkami, kompot z suszkami i wiele innych potraw, które są uzależnione od regionu Polski. Oczywiście w okresie świąt przygotowywane są także wszelkiego rodzaju sałatki i inne specjały, które spożywa się w kolejnych dniach świąt. Do potraw świątecznych należy także zaliczyć kutię. Nie każdemu przypadnie ona do gustu, ale warto jej spróbować. Ponadto należy próbować wszelkich potraw, które serwowane są w tym szczególnym okresie. Najlepiej smakują dania, które samodzielnie przygotujemy, lub w przypadku ciast upieczemy. Na Boże Narodzenie idealnie sprawdzi się sernik, piernik, itp. Oczywiście ciasta to indywidualna kwestia, która w głównej mierze zależy od preferencji osoby która przygotowuje ciasto, jak również od smaków lubianych przez rodzinę.

Comments are closed.

  • Zalety dań jednogarnkowych

    48 lat ago
    Choć większość pań lubi i potrafi dobrze gotować, to niekiedy nie mamy czasu, lub też ochoty spędzać większości dnia w kuchni na przygotowaniu rodzinnego posiłku. Niestety większość dań jest nie tylko pracochłonna, lecz również trzeba poświęcić dużo czasu na ich przygotowanie. Lecz na szczęście wcale tak nie musi być. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym
  • Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu

    48 lat ago
    Nastawienie na zdrowe odżywianie sprawia, że coraz większa liczba osób decyduje się na jedzenie tradycyjnych potraw. Tego rodzaju potrawy realizowane są w restauracjach i oparte na specjalnie wybranych składnikach, które pochodzą z produkcji , która jest realizowana w sposób tradycyjny, co znów pozwala na uzyskanie takich potraw, które dają pewność, że są zdrowe a jednocześnie
  • Jakich składników nie wolno łączyć?

    48 lat ago
    Osoby dbające o zdrowy styl życia wiedzą, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma właściwa dieta. Badania wykazały, że to co jemy wpływa aż w 70% na nasze samopoczucie i naszą ogólną kondycję fizyczną. Niestety, często gotując kierujemy się jedynie walorami smakowymi, nie zważając na to, czy przyrządzona przez nas potrawa będzie miała dobry czy
  • Organizacja przyjęcia krok po kroku

    48 lat ago
    W jaki sposób zorganizować przyjęcie tak, by stało się ono prawdziwym sukcesem? Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wszystko uzależnione jest choćby od typu przyjęcia, w jakie się angażujemy. Warto jednak podkreślić, że są zasady, do których warto się w tej materii stosować, aby mieć szansę na osiągnięcie prawdziwego sukcesu. A jakie konkretnie
  • Przyprawy- to co nadaje potrawom smak

    48 lat ago
    Przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie, a jego autorzy mogą cieszyć się sukcesem. Przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć, tak aby nadawały odpowiedni smak. Niektóre przyprawy tak jak np. oregano najlepiej stosować do dań w których są pomidory, ser żółty, ryby. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031