postheadericon Tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe

Kuchnia polska, to nie tylko tradycyjne potrawy, które przyrządzane są na co dzień. Bardzo często istnieją specjalne potrawy, które przygotowywane są okazjonalnie. Wśród takich potraw odnaleźć można dania przygotowywane na Boże Narodzenie. W tym okresie można spotkać się z rybą w galarecie, najczęściej karpiem, jak również pierogami. Tradycyjna Wigilia to także barszcz z uszkami, kompot z suszkami i wiele innych potraw, które są uzależnione od regionu Polski. Oczywiście w okresie świąt przygotowywane są także wszelkiego rodzaju sałatki i inne specjały, które spożywa się w kolejnych dniach świąt. Do potraw świątecznych należy także zaliczyć kutię. Nie każdemu przypadnie ona do gustu, ale warto jej spróbować. Ponadto należy próbować wszelkich potraw, które serwowane są w tym szczególnym okresie. Najlepiej smakują dania, które samodzielnie przygotujemy, lub w przypadku ciast upieczemy. Na Boże Narodzenie idealnie sprawdzi się sernik, piernik, itp. Oczywiście ciasta to indywidualna kwestia, która w głównej mierze zależy od preferencji osoby która przygotowuje ciasto, jak również od smaków lubianych przez rodzinę.

Comments are closed.

  • Przyprawy w jedzeniu

    50 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Należy, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc urozmaicić sobie zwyczajne obiady? Konieczne do tego okazują się być przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi różnego rodzaju natki i zioła. Są bardzo delikatne, ale nie można
  • Kremowa zupa

    50 lat ago
    Trzeba przyznać, że przygotowanie zupy może sprawić trudność. Zwłaszcza, jeśli myślimy o długim gotowaniu co nie zawsze sprawdza się z powodu malej ilości czasu. Na szczęście są jeszcze takie zupy, które w przygotowaniu nie są wcale trudne. Jest to łatwiejsza zupa i co najlepsze jest ona pyszna. Jeśli chcemy przygotować odpowiednią jakość zupy to potrzebujemy
  • Niezwykła wiedza skrywana w daniach

    50 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się być często czynnikami niezmazalnymi, kulinaria stają się elementami bardzo popularnymi, ale tak naprawdę nie zawsze traktowanymi z należytym szacunkiem. Kuchnia staje się miejscem bardzo magicznym, w którym wielka ilość smaków, zapachów, czy kolorów przenika się nawzajem. Ważne staje się także że wieli z nas zaczyna otwierać się
  • Zalety dań jednogarnkowych

    50 lat ago
    Choć większość pań lubi i potrafi dobrze gotować, to niekiedy nie mamy czasu, lub też ochoty spędzać większości dnia w kuchni na przygotowaniu rodzinnego posiłku. Niestety większość dań jest nie tylko pracochłonna, lecz również trzeba poświęcić dużo czasu na ich przygotowanie. Lecz na szczęście wcale tak nie musi być. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym
  • Sosy na każdą okazję

    50 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031