postheadericon Sposób na zdrowe burgery

Hamburger większości z nas kojarzy się z tanim i „śmieciowym” jedzeniem typu fast food. I rzeczywiście, jeśli wybierzemy się do podrzędnego baru czy też tak zwanej sieciówki, możemy liczyć na ociekającego tłuszczem i niezdrowego burgera, który będzie szkodliwy dla zdrowia. Jeśli jednak tylko się postaramy i dobrze pomyślimy, możemy zrobić burgera, który doskonały smak połączy ze zdrowym i przyjaznym naszemu organizmowi składem. Jak tego dokonać? Oto najlepszy sposób na zdrowego burgera.

Po pierwsze, ważne jest mięso. Do burgerów stosujemy wyłącznie dobrą wołowinę z małą ilością tłuszczu – to ona sprawdzi się najlepiej. Warto zainwestować w dobrej klasy mięso z ekologicznej hodowli, wolne od toksyn, antybiotyków oraz innych problematycznych substancji. Po drugie – znaczenie będzie miał sposób jego wypieczenia. Zapomnieć należy o patelni – sprawdzi się tutaj tylko i wyłącznie suchy grill. Mięso należy grillować krótko, najlepiej w niedługim czasie po zmieleniu – uzyskując pożądany stopień wysmażenia.
A co z dodatkami? Słodzoną bułkę pszenną zastąpić warto na przykład taką pełnoziarnistą, zaś tłusty majonez – lżejszym jogurtem naturalnym z przyprawami. Warto również dodać do burgera dużo dodatków warzywnych, które zapewnią mu doskonałą chrupkość, a jednocześnie doskonałą dawkę witamin. Przyrządzenie takiego smakołyku jest możliwe bez trudu w każdym domu. Z całą pewnością warto to zrobić, bo najzwyczajniej w świecie to się po prostu opłaca – tak ze względów zdrowotnych, jak i tych czysto kulinarnych.

Comments are closed.

  • Nowoczesność w naszych kuchniach

    49 lat ago
    Dzisiejszy świat pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się także dla nas pewnym elementem rozwojowym, nie od dziś wiadomo ze kuchnia staje się niewątpliwym centrum naszych domostw, dlatego też pewne elementy mające ją usprawnić stają się tak ważne dla nowoczesnych możliwości jakie niesie nam zmieniający się świat. Kuchnia jest miejscem które powinno stawać się nie
  • Nowe smaki we współczesnej kuchni polskiej

    49 lat ago
    Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze.
  • Smaki skrywane w daniach

    49 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Diagnozowanie przyczyn ostrego bólu brzucha

    49 lat ago
    Każdy ostry ból brzucha powinien zostać dobrze zdiagnozowany. Dzieje się tak dlatego, że może być on objawem bardzo poważnych powikłań zachodzących w układzie trawiennym człowieka. Zdarza się również, że taki ostry bol brzuch jest objawem jakiegoś krwawienia wewnętrznego, które jest sygnałem tego, że pacjent powinien zostać natychmiast operowany. Wobec tego pacjenci trafiający do szpitala z
  • Co przygotować z wiśni?

    49 lat ago
    Bardzo często posiadając jakieś owoce nie mamy pojęcia, co można by z nimi zrobić. W przypadku wiśni jest to proste, o ile posiada się jakiś pomysł. Wiśnie można wykorzystać do wszelkiego rodzaju ciast. Idealnie będą nadawać się do drożdżowca, jak również do rolady, ciasta z masą. Wiśnie to owoce, które można także wykorzystać do zrobienia
Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Paź    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31