postheadericon Sposób na zdrowe burgery

Hamburger większości z nas kojarzy się z tanim i „śmieciowym” jedzeniem typu fast food. I rzeczywiście, jeśli wybierzemy się do podrzędnego baru czy też tak zwanej sieciówki, możemy liczyć na ociekającego tłuszczem i niezdrowego burgera, który będzie szkodliwy dla zdrowia. Jeśli jednak tylko się postaramy i dobrze pomyślimy, możemy zrobić burgera, który doskonały smak połączy ze zdrowym i przyjaznym naszemu organizmowi składem. Jak tego dokonać? Oto najlepszy sposób na zdrowego burgera.

Po pierwsze, ważne jest mięso. Do burgerów stosujemy wyłącznie dobrą wołowinę z małą ilością tłuszczu – to ona sprawdzi się najlepiej. Warto zainwestować w dobrej klasy mięso z ekologicznej hodowli, wolne od toksyn, antybiotyków oraz innych problematycznych substancji. Po drugie – znaczenie będzie miał sposób jego wypieczenia. Zapomnieć należy o patelni – sprawdzi się tutaj tylko i wyłącznie suchy grill. Mięso należy grillować krótko, najlepiej w niedługim czasie po zmieleniu – uzyskując pożądany stopień wysmażenia.
A co z dodatkami? Słodzoną bułkę pszenną zastąpić warto na przykład taką pełnoziarnistą, zaś tłusty majonez – lżejszym jogurtem naturalnym z przyprawami. Warto również dodać do burgera dużo dodatków warzywnych, które zapewnią mu doskonałą chrupkość, a jednocześnie doskonałą dawkę witamin. Przyrządzenie takiego smakołyku jest możliwe bez trudu w każdym domu. Z całą pewnością warto to zrobić, bo najzwyczajniej w świecie to się po prostu opłaca – tak ze względów zdrowotnych, jak i tych czysto kulinarnych.

Comments are closed.

  • Nowoczesność w naszych kuchniach

    50 lat ago
    Serce domu to jak wiadomo kuchnia, pewne formy nowoczesności jakie także w tym miejscu są spotykane staja się odpowiedzią na nasze oczekiwania, wymagania, czy możliwości jakie pojawiają się w świecie. Oczywiści elementy jakie w naszych kuchniach się znajdują uzależniane są od nas samych, kiedy zajmujemy się urządzeniom tego miejsca watro pamiętać że nie tylko nowoczesność
  • Płytka płytce nierówna

    50 lat ago
    Płytki podłogowe to ogólna nazwa materiału wykończeniowego przeznaczonego do zastosowania podczas wykańczania podłogi. Wydaje się wobec tego, że każda płytka jest taka sama i te w ogóle niczym się nie różnią. Tymczasem różnice są i to bardzo duże.
  • Essentiale forte w każdej aptece

    50 lat ago
    Idąc do apteki, często nie wiemy ile dokładnie pieniędzy potrzebujemy. Dzieje się tak, ponieważ ceny leków i innych medykamentów potrafią się zmieniać kilka razy w miesiącu. Wielkie koncerny farmaceutyczne od lat pogrywają z niewinnymi pacjentami, którzy często ostatnie pieniądze wydają na potrzebne im tabletki.
  • Dynia – królowa polskich stołów

    50 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Palety jednorazowe w Poznaniu – tylko w TEFRZE

    50 lat ago
    Dosyć często w transporcie oraz w pojedynczych zastosowaniach, poza standardowymi paletami euro używane są również palety jednorazowe. Należą one do solidnych produktów transportowych, które od palet EURO często różnią się tylko drobnymi detalami i brakiem certyfikacji. O odpowiednich wymiarach (standardowych 1200×800), mogą być z powodzeniem wykorzystywane w transporcie bądź w magazynowaniu artykułów. Mogą być zarówno
Październik 2019
P W Ś C P S N
« Wrz    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031