postheadericon Sezon na grilla

Dla wielu Polaków lato to przede wszystkim wakacje, urlop, spędzanie dużo czasu na wolnym powietrzu, no i oczywiście grill. U nas przyjęło się, że na grilla kładziemy przede wszystkim kiełbasę i rozmaite mięso specjalnie przygotowane na tą okazję. Jednak wcale tak być nie musi. Wykorzystując ruszt można przygotować j potrawy z warzyw i wołowiny, a ich smak podkreślić odpowiednio dobranym winem. Grill nie musi kojarzyć się jedynie z mocno przypieczoną kiełbaską podaną z dodatkiem musztardy lub ketchupu. Bez tego dania wiele osób z pewnością nie wyobraża sobie majówki, czy też wakacyjnego grillowania, nie oznacza to jednak, że musimy na nim poprzestać. Dobre chęci, sprawdzone przepisy, odrobina wyobraźni i oczywiście ruszt wystarczą, aby zaserwować najbliższym pyszny posiłek na świeżym powietrzu. Do grillowania nadaje się wiele warzyw. Na ruszcie można położyć plasterki bakłażana skropione sokiem z cytryny, doprawione czosnkiem i rozmarynem. Oprócz tego na grill możemy położyć pieczarki, brokuły a nawet marchewki.

Comments are closed.

  • Co warto jeść latem?

    50 lat ago
    Latem przede wszystkim istotne jest spożywanie dużych ilości wody, co pozwala przede wszystkim na zapewnienie organizmowi braku odwodnienia. Wskazane jest, by spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie, ale można również uzupełnić ilość wody w organizmie poprzez spożywanie odpowiednich potraw opartych na warzywach oraz owocach bogatych w wodę.
  • Urządzamy kuchnię

    50 lat ago
    Praktyczna kuchnia, to zadanie wielu projektantów wnętrz. Klienci bardzo często życzą sobie, aby ich kuchni była przestronna, ale bardzo funkcjonalna. Warto urządzając kuchnię pomyśleć o ustawieniu mebli, jak również sprzęcie jaki zakupimy. Najpopularniejsza w ostatnich latach jest tzw. wysepka. Jest to miejsce, gdzie umieszczony jest zlew, wraz z kuchnią. To tam przygotowywane są wszelkie potrawy.
  • Zalety używania sosu sojowego w kuchni

    50 lat ago
    W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np.
  • Naturalna, ekologiczna żywność

    50 lat ago
    Najlepszym jedzeniem jest to, które sami przygotujemy. Jeżeli posiadamy tylko dostęp do własnych, wyhodowanych przez nas warzyw lub owoców, to warto uczynić z nich pożytek i włożyć do słoików na zimę. Owoce idealnie sprawdzą się w roli konfitur, dżemów, soków, kompotów. Z kolei warzywa, takie jak ogórki, papryka, pomidor idealnie nadadzą się na sałatkę, na
  • Pieczywo pełnoziarniste lepsze od białego?

    50 lat ago
    Coraz większa liczba osób decyduje się na wybieranie takich produktów żywnościowych, które są w stanie zapewnić większą ilość składników odżywczych a jednocześnie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie. Do takich produktów, które mogą zapewnić wiele cennych składników można zaliczyć chleb pełnoziarnisty.
Wrzesień 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30