postheadericon Przyprawy- to co nadaje potrawom smak

Przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie, a jego autorzy mogą cieszyć się sukcesem. Przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć, tak aby nadawały odpowiedni smak. Niektóre przyprawy tak jak np. oregano najlepiej stosować do dań w których są pomidory, ser żółty, ryby. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i mięs. Z kolei natka pietruszki idealnie sprawdzi się w zupach, sałatkach, jako dodatek do ziemniaków. Z kolei chilli idealnie sprawdzi się w połączeniu z kukurydzą, cebulą, roślinami strączkowymi. Jest także idealną przyprawą do gulaszu, sosów i innych rzeczy, które chcemy żeby były ostre. Ciekawą przyprawą może być liść laurowy. Idealnie sprawdza się do zup, mięs, ryb, jak również przetworów. Przyprawy są elementem, który nadaje aromat, wyrazisty smak. To dzięki nim zyskujemy niepowtarzalne danie. Przyprawy to nie tylko sól i pieprz. Wręcz przeciwnie warto ograniczyć używanie soli, gdyż wpływa ona niekorzystnie nasze zdrowie, nerki.

Comments are closed.

  • Zalety dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Choć większość pań lubi i potrafi dobrze gotować, to niekiedy nie mamy czasu, lub też ochoty spędzać większości dnia w kuchni na przygotowaniu rodzinnego posiłku. Niestety większość dań jest nie tylko pracochłonna, lecz również trzeba poświęcić dużo czasu na ich przygotowanie. Lecz na szczęście wcale tak nie musi być. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym
  • Artystycznie wykończone płytki hiszpańskie

    49 lat ago
    Różnej wielkości płytki hiszpańskie mogą być naprawdę bardzo artystycznie wykończone. Są one wówczas bardzo chętnie kupowane do salonów i pokojów gościnnych oraz do kuchni i łazienek, a także do przedpokoi. Zwłaszcza podczas urządzania salonów sięga się po najbardziej stylowo wyglądające płytki hiszpańskie, które mogą idealnie ozdabiać praktycznie wszystkie salony. Podobnie jest w przypadku płytek hiszpańskich
  • Czym cechuje się kuchnia polska

    49 lat ago
    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po
  • Dynia – królowa polskich stołów

    49 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Prawdziwy kucharz gotuje bez receptur

    49 lat ago
    Praca szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma przecież nic trudnego w realizacji wcześniej określonych przepisów. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że pracownicy, którzy przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich w rzeczywistości nie powinny określać się mianem kucharzy. Są jedynie osobami naśladującymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc zostać
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031