postheadericon Przyprawy- to co nadaje potrawom smak

Przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie, a jego autorzy mogą cieszyć się sukcesem. Przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć, tak aby nadawały odpowiedni smak. Niektóre przyprawy tak jak np. oregano najlepiej stosować do dań w których są pomidory, ser żółty, ryby. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i mięs. Z kolei natka pietruszki idealnie sprawdzi się w zupach, sałatkach, jako dodatek do ziemniaków. Z kolei chilli idealnie sprawdzi się w połączeniu z kukurydzą, cebulą, roślinami strączkowymi. Jest także idealną przyprawą do gulaszu, sosów i innych rzeczy, które chcemy żeby były ostre. Ciekawą przyprawą może być liść laurowy. Idealnie sprawdza się do zup, mięs, ryb, jak również przetworów. Przyprawy są elementem, który nadaje aromat, wyrazisty smak. To dzięki nim zyskujemy niepowtarzalne danie. Przyprawy to nie tylko sól i pieprz. Wręcz przeciwnie warto ograniczyć używanie soli, gdyż wpływa ona niekorzystnie nasze zdrowie, nerki.

Comments are closed.

  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    48 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
  • Kuchnia i jej atrakcje

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się być czynnikami z naszej rzeczywistości. Kuchnia staje się elementem pokazującym nam wielką precyzję działania, ale także wielkie wiadomości jakie wyznaczane są przez osobę zajmująca się przygotowaniem pewnych dań. Oczywiście nie każdy posiada talent kulinarny, jednak wielka precyzja okazuje się umiejętne łączenie niezwykłych smaków, zapachów, kolorów jakie
  • Idealna zasmażka

    48 lat ago
    Zrobić idealną zasmażkę wbrew pozorom nie jest łatwo. Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy to do zagęszczenia litrowego garnka zupy – trzeba kulkę masy wrzucić do gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki można zawijać w folię spożywczą i
  • Zastawa stołowa- idealny prezent

    48 lat ago
    Bardzo często wybierając się na różne uroczystości, takie jak ślub, imieniny, rocznica ślubu, parapetówka, nie wiemy co kupić osobie, która nas zaprosiła. Najlepszą propozycją na prezent ślubny, który idealnie sprawdzi się zarówno w kuchni, jak również podczas uroczystości rodzinnych będzie zastawa stołowa. Najlepiej wybierać taką, która będzie miała co najmniej sześć nakryć w przypadku zestawów
  • Podstawowe zasady grillowania

    48 lat ago
    Wraz z wakacjami i okresem urlopowym coraz więcej osób spędza wolny czas na powietrzu i oddaje się grillowaniu. Warto więc przypomnieć sobie podstawowe zasady dotyczące grillowania. Musimy pamiętać, że w żargonie grillowym jest rozróżnienie na grillowanie bezpośrednie i pośrednie. To pierwsze polega na umieszczaniu jedzenia bezpośrednio nad płomieniem. W ten sposób szybko uzyskujemy pyszną, chrupiącą
Wrzesień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930