postheadericon Przyprawy- to co nadaje potrawom smak

Przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie, a jego autorzy mogą cieszyć się sukcesem. Przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć, tak aby nadawały odpowiedni smak. Niektóre przyprawy tak jak np. oregano najlepiej stosować do dań w których są pomidory, ser żółty, ryby. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i mięs. Z kolei natka pietruszki idealnie sprawdzi się w zupach, sałatkach, jako dodatek do ziemniaków. Z kolei chilli idealnie sprawdzi się w połączeniu z kukurydzą, cebulą, roślinami strączkowymi. Jest także idealną przyprawą do gulaszu, sosów i innych rzeczy, które chcemy żeby były ostre. Ciekawą przyprawą może być liść laurowy. Idealnie sprawdza się do zup, mięs, ryb, jak również przetworów. Przyprawy są elementem, który nadaje aromat, wyrazisty smak. To dzięki nim zyskujemy niepowtarzalne danie. Przyprawy to nie tylko sól i pieprz. Wręcz przeciwnie warto ograniczyć używanie soli, gdyż wpływa ona niekorzystnie nasze zdrowie, nerki.

Comments are closed.

  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    50 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
  • Knedle z truskawkami, jako typowe letnie danie

    50 lat ago
    Jest wiele ciekawych dań w naszej rodzimej kuchni, które w swoim przepisie wykorzystują letnie owoce. Doskonałym przykładem mogą być na przykład knedle z truskawkami. Co ważne, choć w czasie lata truskawki są łatwo dostępne, to nie musimy ograniczać się tylko do tej pory roku. Wręcz przeciwnie. To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale
  • Sosy na każdą okazję

    50 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
  • Kupno magnezu z witaminami

    50 lat ago
    Niektóre osoby bardzo lubią kupować magnez z dodatkiem różnego rodzaju witamin. Najbardziej popularnym tego typu magnezem jest magnez b6. Zdarza się nawet, że niektóre osoby nie zdają sobie sprawy z tego, że kupują magnez z dodatkiem witaminy b6, ponieważ jest on tak powszechnie dostępny w sprzedaży. Oprócz magnezu z witaminą b6 w sprzedaży dostępne są
  • Próbowanie nowych dodatków do dań świata

    50 lat ago
     Każdy kraj znany jest z tego, że ma swą prywatną, specyficzną dla siebie kuchnię. Z innymi potrawami spotykamy się w Polsce, z innymi we Francji, we Włoszech albo w Indiach. Kuchnia często zależy nie tylko od rejonu, lecz też od danej kultury albo religii, która może zakazywać pewnym wyznaniom na konsumowanie określonych rzeczy. Każdy kraj
Wrzesień 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30