postheadericon Przechowywanie owoców i warzyw

Największym problem osób, które chciałyby zachować to co cenne w owocach i warzywach, jest ich przechowywanie. To od niego wiele zależy, czy nasze warzywa będą nadawały się do spożycia, czy nie ulegną zepsuciu. Źle zakonserwowane mogą z kolei być podatne na pleśń. Dlatego też owoce, najlepiej przechowywać w słoikach, w postaci dżemów, konfitur, kompotów. Oczywiście muszą one być odpowiednio przygotowane, zagotowane, zamknięte, aby przetrwały długi, zimowy okres. Jeżeli jednak chodzi o grzyby to można je zostawić w dwóch postaciach. Pierwszą są tradycyjne słoiki z marynowanymi grzybkami. Drugą propozycją są grzyby suszone. Można je wysuszyć w specjalnej suszarce, jak również umieszczając na nitce, obok kaloryfera, pieca. Takie grzyby pozwolą cieszyć się wyśmienitym barszczem czerwonym na Boże Narodzenie. Można je także użyć do pierogów, krokietów, itp. Przechowywanie owoców i warzyw jest niezwykle trudne i nie zawsze będą one odpowiednie do zjedzenia. Warto także wybierać sprawdzone przepisy, dzięki którym mamy większą szansę na to, że nasze przetwory przetrwają zimę.

Comments are closed.

  • Sosy na każdą okazję

    48 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
  • Japońskie restauracje w top 3 w Polsce!

    48 lat ago
    Moda na eksperymenty  w kuchni sprawia, że również w Polsce coraz chętniej stawia się na różnego rodzaju przepisy kulinarne pochodzą z innych kuchni z innych krajów. Obecnie modna staje się kuchnia egzotyczna, jak kuchnia azjatycka. W odróżnieniu od czasów, gdy w Polsce po raz pierwszy pojawiały się restauracje serwujące potrawy kuchni japońskiej obecnie można liczyć
  • Czym cechuje się kuchnia polska

    48 lat ago
    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po
  • Idealna zasmażka

    48 lat ago
    Zrobić idealną zasmażkę wbrew pozorom nie jest łatwo. Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy to do zagęszczenia litrowego garnka zupy – trzeba kulkę masy wrzucić do gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki można zawijać w folię spożywczą i
  • Czym się różni wegetarianizm od weganizmu?

    48 lat ago
    Wegetarianizm to bardzo popularna dieta stosowana nie tylko przez osoby, które całkowicie zrezygnowały ze spożywania mięsa. Dieta wegetariańska pozwala zapewnić znacznie zdrowsze potrawy, które są bogate w liczne witaminy oraz minerały znajdujące się zarówno w warzywach jak też owocach.
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031