postheadericon Przechowywanie owoców i warzyw

Największym problem osób, które chciałyby zachować to co cenne w owocach i warzywach, jest ich przechowywanie. To od niego wiele zależy, czy nasze warzywa będą nadawały się do spożycia, czy nie ulegną zepsuciu. Źle zakonserwowane mogą z kolei być podatne na pleśń. Dlatego też owoce, najlepiej przechowywać w słoikach, w postaci dżemów, konfitur, kompotów. Oczywiście muszą one być odpowiednio przygotowane, zagotowane, zamknięte, aby przetrwały długi, zimowy okres. Jeżeli jednak chodzi o grzyby to można je zostawić w dwóch postaciach. Pierwszą są tradycyjne słoiki z marynowanymi grzybkami. Drugą propozycją są grzyby suszone. Można je wysuszyć w specjalnej suszarce, jak również umieszczając na nitce, obok kaloryfera, pieca. Takie grzyby pozwolą cieszyć się wyśmienitym barszczem czerwonym na Boże Narodzenie. Można je także użyć do pierogów, krokietów, itp. Przechowywanie owoców i warzyw jest niezwykle trudne i nie zawsze będą one odpowiednie do zjedzenia. Warto także wybierać sprawdzone przepisy, dzięki którym mamy większą szansę na to, że nasze przetwory przetrwają zimę.

Comments are closed.

  • Szkoły kulinarne w dzisiejszym świecie

    49 lat ago
    Obecny świat pokazuje nam jak wielkie zmiany stają się także naszą zasługa, kulinaria stają się elementem który sprawia że z wielka pasją i zainteresowaniem zanurzamy się w możliwościach jakie niesie współczesność, Kursy szkolenia, czy szkoły kulinarne zaczynają cieszyć się wielka popularnością, nasza dość okrojona często wiedza przestaje nam wystarczać zaczynamy otwierać się na pewne empiryczne
  • Czym należy się kierować wybierając alkohol i czemu hurtownia alkoholi może być przydatna?

    49 lat ago
    Kupując alkohol warto przestrzegać kilku ważnych zasad, zwłaszcza jeśli mamy w planach podać go zaproszonym gościom. Przede wszystkim, warto postarać się możliwie jak najdokładniej obliczyć ilość potrzebnego alkoholu – mniej więcej policzyć liczbę osób, które mogą pić alkohole, wykluczyć niepijących. To pozwoli na wstępne określenie optymalnej ilości trunków, ale mimo to, zawsze warto być zabezpieczonym
  • Marynaty do mięs z grilla

    49 lat ago
    Przygotowując dania z grilla niezmiernie ważny jest jego smak, a w przypadku mięs także i jego soczystość, i doskonała konsystencja. Dlatego też do grillowania niezwykle ważne są wszelkie marynaty i glazury. To dzięki nim mięso staje się miękkie i pełne wyśmienitego smaku stając się dziełami kulinarnej sztuki. Marynaty do grilla to nic innego jak mieszanka
  • Częste sposoby wykorzystywania licznika rowerowego sigma

    49 lat ago
    Oczywistą jest rzeczą, że licznik rowerowy wykorzystywany jest do wykonywania pomiarów ilości przejechanych kilometrów. Zwłaszcza osoby traktujące jazdę na rowerze w bardziej profesjonalny sposób chcą posiadać najwyższej jakości liczniki, które pozwolą im na stałe kontrolowanie osiąganych przez nie rezultatów. Dzięki temu mogą dobrze przygotować się do ważnych zawodów lub po prostu do dłuższej jazdy.
  • Prawdziwy kucharz gotuje bez receptur

    49 lat ago
    Praca szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma przecież nic trudnego w realizacji wcześniej określonych przepisów. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że pracownicy, którzy przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich w rzeczywistości nie powinny określać się mianem kucharzy. Są jedynie osobami naśladującymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc zostać
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031