postheadericon Porady babci

18

Porady babciPomimo tego, ze nasze życie przesiąknięte jest nowoczesnością, to i tak w niektórych sprawach, zwłaszcza w tych związanych z kuchnią i prowadzeniem domu, niezawodne są stare, sprawdzone sposoby i porady naszych babć. Zazwyczaj te metody są proste i nie wymagają za dużo zachodu. Na przykład doskonały sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu – położenie na odpływ połówki cytryny. Innym ciekawy sposób na wykorzystanie połowy cytryny: po usmażeniu frytek można zneutralizować zapach rozgrzanego oleju, wkładając do niego przeciętą na połówki cytrynę. Podgrzewamy całość, następnie chłodzimy. Frytura nadaje się do ponownego użytku. Takie porady jak te miedzy innymi są niezwykle pomocne, nie kosztują wiele, a dodatkowo są niezwykle łatwe do wykonania. Poradzi sobie z tym każdy, nawet mężczyzna pozostawiony sam na „gospodarstwie”. Warto wiec zbierać tego typu porady i przepisy, zapisywać lub też wyszukiwać w Internecie. Jest to bowiem bardzo cenna kopalnia niezwykle praktycznej wiedzy.

Comments are closed.

  • Ból brzucha może oznaczać różne choroby

    48 lat ago
    Ból brzucha to nie tylko niestrawność spowodowana zjedzeniem za dużej porcji obiadu, czy czegoś nieświeżego. To może być objaw wielu bardziej i mniej poważnych chorób. Trzeba wobec tego uważnie mu się przyjrzeć, aby wiedzieć, jak reagować i jaką metodę leczenia zastosować.
  • Energetyczny posiłek po treningu

    48 lat ago
    Regularnie a zwłaszcza intensywnie trenując bardzo ważne jest odpowiednie dopasowanie diety do realizowanych ćwiczeń. Przy trenowaniu pojawia się znacznie większe zapotrzebowanie zarówno na witaminy jak też na minerały, które trzeba dostarczać do organizmu w celu uzupełnienia ich braków. Braki w najważniejszych składnikach przy trenowaniu są większe. Po pierwsze wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach usuwanych jest
  • Wiosna jako pora kulinarnych odkryć

    48 lat ago
    Każda pora roku ma swoje prawa w kuchni. Wiosna to pora roku, która nastraja do życia optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Wiosna to bowiem czas rozkwitu, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię. Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu,
  • Gotowanie na parze

    48 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak.
  • Co ugotować, aby każdy był zadowolony

    48 lat ago
    Każda z pań domu wie, że dogodzić całej rodzinie nie jest sposób, zwłaszcza jeżeli chodzi o gotowanie. A to mąż czegoś nie lubi, a to dzieci grymaszą, że nie chcą tego jeść. Trudno jest zadowolić każdego. Dobrym pomysłem jest podzielenie tygodnia na poszczególne dni, i każdego dnia przygotowywać coś ulubionego dla każdego. Jednak najczęściej kobiety
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031