postheadericon Podstawowe zasady grillowania

Wraz z wakacjami i okresem urlopowym coraz więcej osób spędza wolny czas na powietrzu i oddaje się grillowaniu. Warto więc przypomnieć sobie podstawowe zasady dotyczące grillowania. Musimy pamiętać, że w żargonie grillowym jest rozróżnienie na grillowanie bezpośrednie i pośrednie. To pierwsze polega na umieszczaniu jedzenia bezpośrednio nad płomieniem. W ten sposób szybko uzyskujemy pyszną, chrupiącą skórkę, trzeba jednak bardzo uważać, aby wrzucone na ruszt produkty nie przypaliły się. Grillowanie pośrednie natomiast to technika powolnego pieczenia z dala od źródła ciepła, nie bezpośrednio na nim. Dobrze jest wówczas skorzystać z pokrywy, aby jedzenie powoli piekło się w dymie (efekt podobny do pieczenia w piekarniku) lub folii aluminiowej. Niezależnie od tego jak chcemy grillować, należy pamiętać o nasmarowaniu rusztu tłuszczem, najlepiej olejem roślinnym (np. w sprayu) by jedzenie nie będzie przywierało do metalu. Ruszt smarujemy „na zimno”, by uniknąć poparzenia i wybuchów płomieni.

Comments are closed.

  • Wiosna jako pora kulinarnych odkryć

    50 lat ago
    Każda pora roku ma swoje prawa w kuchni. Wiosna to pora roku, która nastraja do życia optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Wiosna to bowiem czas rozkwitu, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię. Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu,
  • Przyprawy- to co nadaje potrawom smak

    50 lat ago
    Przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie, a jego autorzy mogą cieszyć się sukcesem. Przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć, tak aby nadawały odpowiedni smak. Niektóre przyprawy tak jak np. oregano najlepiej stosować do dań w których są pomidory, ser żółty, ryby. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i
  • Essentiale forte w każdej aptece

    50 lat ago
    Idąc do apteki, często nie wiemy ile dokładnie pieniędzy potrzebujemy. Dzieje się tak, ponieważ ceny leków i innych medykamentów potrafią się zmieniać kilka razy w miesiącu. Wielkie koncerny farmaceutyczne od lat pogrywają z niewinnymi pacjentami, którzy często ostatnie pieniądze wydają na potrzebne im tabletki.
  • Dynia – królowa polskich stołów

    50 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Chrupiące pieczywo z rana – zrób to sam!

    50 lat ago
    Pieczywo jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych, z których korzystamy każdego dnia. Jednocześnie korzystanie z pieczywa w warunkach domowych może być oparte na samodzielnym przygotowaniu pieczywa. Przygotowanie pieczywa samodzielnie jest czasochłonne, ale wiele osób, choćby wegan decyduje się na codzienne przygotowywanie takiego  pieczywa.
Wrzesień 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30