postheadericon Podstawowe zasady grillowania

Wraz z wakacjami i okresem urlopowym coraz więcej osób spędza wolny czas na powietrzu i oddaje się grillowaniu. Warto więc przypomnieć sobie podstawowe zasady dotyczące grillowania. Musimy pamiętać, że w żargonie grillowym jest rozróżnienie na grillowanie bezpośrednie i pośrednie. To pierwsze polega na umieszczaniu jedzenia bezpośrednio nad płomieniem. W ten sposób szybko uzyskujemy pyszną, chrupiącą skórkę, trzeba jednak bardzo uważać, aby wrzucone na ruszt produkty nie przypaliły się. Grillowanie pośrednie natomiast to technika powolnego pieczenia z dala od źródła ciepła, nie bezpośrednio na nim. Dobrze jest wówczas skorzystać z pokrywy, aby jedzenie powoli piekło się w dymie (efekt podobny do pieczenia w piekarniku) lub folii aluminiowej. Niezależnie od tego jak chcemy grillować, należy pamiętać o nasmarowaniu rusztu tłuszczem, najlepiej olejem roślinnym (np. w sprayu) by jedzenie nie będzie przywierało do metalu. Ruszt smarujemy „na zimno”, by uniknąć poparzenia i wybuchów płomieni.

Comments are closed.

  • Nowoczesność w zasięgu smaku

    48 lat ago
    Gotowanie dla wielu z nas staje się pewnym mechanizmem wyuczonym, przepisy, proporcje, dania, oczywiście dla jakiejś grupy jest to bardzo ciekawa możliwość wyrażania siebie, własnych pomysłów, smaków, niezwykłości jakie stają się być niczym obraz malowany na płótnie. Niezwykłość jaka jest osiągana przez pewna grupę kucharzy staje się bardzo ciekawa inspiracja dla poznawania nowinek z dziedzin
  • Jakich składników nie wolno łączyć?

    48 lat ago
    Osoby dbające o zdrowy styl życia wiedzą, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma właściwa dieta. Badania wykazały, że to co jemy wpływa aż w 70% na nasze samopoczucie i naszą ogólną kondycję fizyczną. Niestety, często gotując kierujemy się jedynie walorami smakowymi, nie zważając na to, czy przyrządzona przez nas potrawa będzie miała dobry czy
  • Smaki skrywane w daniach

    48 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Wpływ mody i programów kulinarnych na naszą kuchnię

    48 lat ago
    W dzisiejszych czasach dostęp do nowych przepisów na ciekawe potrawy nie jest trudny. Zarówno w czasopismach, Internecie, jak i w telewizji znajdziemy wiele praktycznych porad dotyczących gotowania, oraz wiele ciekawych przepisów. Należy pamiętać, że w kuchni tak jak i w innych dziedzinach życia panują również mody i trendy. Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały
  • Czym cechuje się kuchnia polska

    48 lat ago
    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031