postheadericon Podstawowe zasady grillowania

Wraz z wakacjami i okresem urlopowym coraz więcej osób spędza wolny czas na powietrzu i oddaje się grillowaniu. Warto więc przypomnieć sobie podstawowe zasady dotyczące grillowania. Musimy pamiętać, że w żargonie grillowym jest rozróżnienie na grillowanie bezpośrednie i pośrednie. To pierwsze polega na umieszczaniu jedzenia bezpośrednio nad płomieniem. W ten sposób szybko uzyskujemy pyszną, chrupiącą skórkę, trzeba jednak bardzo uważać, aby wrzucone na ruszt produkty nie przypaliły się. Grillowanie pośrednie natomiast to technika powolnego pieczenia z dala od źródła ciepła, nie bezpośrednio na nim. Dobrze jest wówczas skorzystać z pokrywy, aby jedzenie powoli piekło się w dymie (efekt podobny do pieczenia w piekarniku) lub folii aluminiowej. Niezależnie od tego jak chcemy grillować, należy pamiętać o nasmarowaniu rusztu tłuszczem, najlepiej olejem roślinnym (np. w sprayu) by jedzenie nie będzie przywierało do metalu. Ruszt smarujemy „na zimno”, by uniknąć poparzenia i wybuchów płomieni.

Comments are closed.

  • Essentiale forte w każdej aptece

    49 lat ago
    Idąc do apteki, często nie wiemy ile dokładnie pieniędzy potrzebujemy. Dzieje się tak, ponieważ ceny leków i innych medykamentów potrafią się zmieniać kilka razy w miesiącu. Wielkie koncerny farmaceutyczne od lat pogrywają z niewinnymi pacjentami, którzy często ostatnie pieniądze wydają na potrzebne im tabletki.
  • Właściwości lecznicze i smakowe owoców

    49 lat ago
    Coraz większa część społeczeństwa zaczyna doceniać wagę naturalnych ziół, przetworów, dzięki którym nasze zdrowie może być w jak najlepszym porządku przez cały rok. Idealnie na zimowe słoiczki sprawdzą się jagody. Te owoce to źródło zdrowia i wielu witamin. To dzięki nim wiele osób unika bólu brzucha. Leczą one także inne dolegliwości. Oprócz jagód mniej znanym
  • Jakich składników nie wolno łączyć?

    49 lat ago
    Osoby dbające o zdrowy styl życia wiedzą, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma właściwa dieta. Badania wykazały, że to co jemy wpływa aż w 70% na nasze samopoczucie i naszą ogólną kondycję fizyczną. Niestety, często gotując kierujemy się jedynie walorami smakowymi, nie zważając na to, czy przyrządzona przez nas potrawa będzie miała dobry czy
  • Jak rozpoznać prawdziwy, oryginalny miód?

    49 lat ago
    Chyba każdy z nas wie, że miód jest prawdziwym zdrowia. Jednak bardzo ważne jest aby spożywać tylko i wyłącznie oryginalny i prawdziwy miód. Trzeba wiec uważać na oszustów, którzy potrafią fałszować i rozrzedzać wodą ten złoty skarb natury. Naturalny miód jest prawdziwym darem natury, przede wszystkim ze względu na jego lecznicze właściwości. Stosowany profilaktycznie wzmacnia
  • Wiosna jako pora kulinarnych odkryć

    49 lat ago
    Każda pora roku ma swoje prawa w kuchni. Wiosna to pora roku, która nastraja do życia optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Wiosna to bowiem czas rozkwitu, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię. Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu,
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728