postheadericon Pieczywo pełnoziarniste lepsze od białego?

kamut-breadCoraz większa liczba osób decyduje się na wybieranie takich produktów żywnościowych, które są w stanie zapewnić większą ilość składników odżywczych a jednocześnie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie. Do takich produktów, które mogą zapewnić wiele cennych składników można zaliczyć chleb pełnoziarnisty.

Po pierwsze korzystając z pełnoziarnistego chleba można dostarczyć organizmowi wiele witamin oraz minerałów. Wynika to między innymi ze stosowania do produkowania takiego chleba mąki pełnoziarnistej. Jest to skład, który jest bardzo zbliżony do składu ziarna. Do minerałów, które można znaleźć w pełnoziarnistym chlebie można zaliczyć między innymi żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk.
Białe pieczywo praktycznie nie ma składników odżywczych. Natomiast pełnoziarnisty chleb jest w stanie zapewnić równie wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Chleb taki ma również średni indeks glikemiczny. Jest to ważne dla wszystkich osób, które chcą zmniejszyć ilość tych składników, które wpływać mogą na tycie. W tym względzie białe pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny.
W zakresie wartości odżywczej w białym pieczywie to nie znajduje się tam wiele cennych składników odżywczych. Niewielka zawartość takich składników jak wapń, fosfor, magnez, czy żelazo sprawia, że korzystanie z takiego białego pieczywa nie pozwala na wzbogacenie diety w cenne dla organizmu składniki, które muszą być dostarczane organizmowi każdego dnia. W wielu dietach wskazywane jest, by korzystać z pełnoziarnistego chleba, który kupisz w piekarnia Asprod, ale trzeba brać pod uwagę, że są badania, które wskazują, by nie decydować się na nadmierne stosowanie tego rodzaju pieczywa.

Comments are closed.

  • Właściwości lecznicze i smakowe owoców

    49 lat ago
    Coraz większa część społeczeństwa zaczyna doceniać wagę naturalnych ziół, przetworów, dzięki którym nasze zdrowie może być w jak najlepszym porządku przez cały rok. Idealnie na zimowe słoiczki sprawdzą się jagody. Te owoce to źródło zdrowia i wielu witamin. To dzięki nim wiele osób unika bólu brzucha. Leczą one także inne dolegliwości. Oprócz jagód mniej znanym
  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
  • Mleczne produkty dla każdego

    49 lat ago
    Bardzo dużo osób nie lubi przetworów mlecznych, rzeczy pochodzenia mlecznego. Niektórzy nie wiedzą jednak, że oferowane na rynku produkty wcale nie muszą smakować jak mleko. Można np. zakupić serki o smaku owocowym, w których w ogóle nie czuć mleka. Ponadto idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle, kefiry, itp. Mogą one być zarówno naturalne, ale także
  • Sezon na grilla

    49 lat ago
    Dla wielu Polaków lato to przede wszystkim wakacje, urlop, spędzanie dużo czasu na wolnym powietrzu, no i oczywiście grill. U nas przyjęło się, że na grilla kładziemy przede wszystkim kiełbasę i rozmaite mięso specjalnie przygotowane na tą okazję. Jednak wcale tak być nie musi. Wykorzystując ruszt można przygotować j potrawy z warzyw i wołowiny, a
  • Czym cechuje się kuchnia polska

    49 lat ago
    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031