postheadericon Ostry ból brzucha – to może być niestrawność lub poważny problem

Kiedy pojawia się ostry ból brzucha, w głowie kłębią się różne myśli. Przeczucie, że jest to coś poważnego, przeplata się z przekonaniem, że jednak to błahostka i nie ma czym się przejmować. Tak naprawdę sami nie jesteśmy w stanie postawić poprawnej diagnozy. Możemy jedynie przedstawić lekarzowi swoje dolegliwości i przeczucia, ale nic więcej.

Coraz silniejsze i częstsze bóle brzucha mogą świadczyć o niezwykle poważnych chorobach, a tych jest całkiem wiele. Zapalenie wyrostka robaczkowego to jedna z nich, ale niejedyna. Należy wymienić tu również perforację wrzodów żołądka lub dwunastnicy, perforację jelit, zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz inne. Można wymieniać bardzo długo, ponieważ jest ich naprawdę całkiem sporo.

Jeżeli wobec tego pojawia się ostry bol brzucha, to nie ma co czekać. Może faktycznie jest to tylko niestrawność, a może coś poważniejszego. Nawet jeżeli brzuch boli od jakiegoś jedzenia, to warto problem ten skonsultować tym bardziej, gdy dolegliwość ta nasila się regularnie. Chyba że tak nie jest. Aby mieć pewność i móc spokojnie spać w nocy, trzeba po prostu udać się do lekarza.

Wizyty u specjalisty nie powinno się odkładać na później. Im dłużej zwleka się z kontrolą, tym większych dolegliwości można się doczekać. Wówczas leczenie będzie dużo trudniejsze, a może nawet trwające zdecydowanie dłużej. Taki ból może pojawić się u osób w różnym wieku, u dzieci i dorosłych. Szczególnie właśnie u najmłodszych osób należy interweniować jak najszybciej.

Comments are closed.

  • Zastosowanie sosu sojowego w naszej kuchni

    49 lat ago
    O czasu, kiedy do Polski zawitała moda na kuchnię orientalną, dotarł do nas również i sos sojowy. Okazuje się bowiem iż sos sojowy, w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Okazuje się też, że jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili
  • Zalety używania sosu sojowego w kuchni

    49 lat ago
    W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np.
  • Mięso, jak przyrządzać?

    49 lat ago
    Wiele osób, które na co dzień gotują obiady, zastanawiają się, jak zrobić, żeby przygotowywane przez nich mięso było smaczne i zdrowe. Najzdrowsze jest to co gotowane. Warto więc gotując mięsa dodać do nich warzywa. Dzięki nim mięso uzyska wyjątkowy smak. Ponadto mięso gotowane może spożywać praktycznie każdy. Można je odpowiednio przyprawiać, wedle uznania. Z kolei
  • Nowoczesne technologie w służbie zamówień

    49 lat ago
    Nie od dziś wiadomo, że największą szansę na sukces na rynku mają ci, którzy pod względem technologicznym przewyższają konkurentów. Dotyczy to wszystkich branż, nie tylko tych, które zajmują się technologiami. Podobnie sprawa ma się w różnorodnych hurtowniach, mając tu przede wszystkim na myśli hurtownie alkoholi. Na czym polega innowacyjność technologiczna w hurtowni alkoholu? Może polegać
  • Co warto jeść latem?

    49 lat ago
    Latem przede wszystkim istotne jest spożywanie dużych ilości wody, co pozwala przede wszystkim na zapewnienie organizmowi braku odwodnienia. Wskazane jest, by spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie, ale można również uzupełnić ilość wody w organizmie poprzez spożywanie odpowiednich potraw opartych na warzywach oraz owocach bogatych w wodę.
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031