postheadericon Ostry ból brzucha – to może być niestrawność lub poważny problem

Kiedy pojawia się ostry ból brzucha, w głowie kłębią się różne myśli. Przeczucie, że jest to coś poważnego, przeplata się z przekonaniem, że jednak to błahostka i nie ma czym się przejmować. Tak naprawdę sami nie jesteśmy w stanie postawić poprawnej diagnozy. Możemy jedynie przedstawić lekarzowi swoje dolegliwości i przeczucia, ale nic więcej.

Coraz silniejsze i częstsze bóle brzucha mogą świadczyć o niezwykle poważnych chorobach, a tych jest całkiem wiele. Zapalenie wyrostka robaczkowego to jedna z nich, ale niejedyna. Należy wymienić tu również perforację wrzodów żołądka lub dwunastnicy, perforację jelit, zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz inne. Można wymieniać bardzo długo, ponieważ jest ich naprawdę całkiem sporo.

Jeżeli wobec tego pojawia się ostry bol brzucha, to nie ma co czekać. Może faktycznie jest to tylko niestrawność, a może coś poważniejszego. Nawet jeżeli brzuch boli od jakiegoś jedzenia, to warto problem ten skonsultować tym bardziej, gdy dolegliwość ta nasila się regularnie. Chyba że tak nie jest. Aby mieć pewność i móc spokojnie spać w nocy, trzeba po prostu udać się do lekarza.

Wizyty u specjalisty nie powinno się odkładać na później. Im dłużej zwleka się z kontrolą, tym większych dolegliwości można się doczekać. Wówczas leczenie będzie dużo trudniejsze, a może nawet trwające zdecydowanie dłużej. Taki ból może pojawić się u osób w różnym wieku, u dzieci i dorosłych. Szczególnie właśnie u najmłodszych osób należy interweniować jak najszybciej. O tym mówi się również na stronie http://www.no-spa.pl/przyczyny-objawy/objawy-ostrego-brzucha.

Comments are closed.

  • Tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe

    48 lat ago
    Kuchnia polska, to nie tylko tradycyjne potrawy, które przyrządzane są na co dzień. Bardzo często istnieją specjalne potrawy, które przygotowywane są okazjonalnie. Wśród takich potraw odnaleźć można dania przygotowywane na Boże Narodzenie. W tym okresie można spotkać się z rybą w galarecie, najczęściej karpiem, jak również pierogami. Tradycyjna Wigilia to także barszcz z uszkami, kompot
  • Nowoczesne technologie w służbie zamówień

    48 lat ago
    Nie od dziś wiadomo, że największą szansę na sukces na rynku mają ci, którzy pod względem technologicznym przewyższają konkurentów. Dotyczy to wszystkich branż, nie tylko tych, które zajmują się technologiami. Podobnie sprawa ma się w różnorodnych hurtowniach, mając tu przede wszystkim na myśli hurtownie alkoholi. Na czym polega innowacyjność technologiczna w hurtowni alkoholu? Może polegać
  • Zalety używania sosu sojowego w kuchni

    48 lat ago
    W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np.
  • Przechowywanie owoców i warzyw

    48 lat ago
    Największym problem osób, które chciałyby zachować to co cenne w owocach i warzywach, jest ich przechowywanie. To od niego wiele zależy, czy nasze warzywa będą nadawały się do spożycia, czy nie ulegną zepsuciu. Źle zakonserwowane mogą z kolei być podatne na pleśń. Dlatego też owoce, najlepiej przechowywać w słoikach, w postaci dżemów, konfitur, kompotów. Oczywiście
  • Jak stosować folię aluminiową w kuchni?

    48 lat ago
    Folia aluminiowa parę lat temu wkroczyła szturmem do naszych kuchni. Jednak mało kto wie, jak praktycznie powinno się ją stosować, to znaczy którą stroną zawijać do środka – błyszczącą, czy też matową. Oto praktyczne porady na ten temat. Jak każdy wie, spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni
Lipiec 2017
P W Ś C P S N
« Cze    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31