postheadericon Ostry ból brzucha – to może być niestrawność lub poważny problem

Kiedy pojawia się ostry ból brzucha, w głowie kłębią się różne myśli. Przeczucie, że jest to coś poważnego, przeplata się z przekonaniem, że jednak to błahostka i nie ma czym się przejmować. Tak naprawdę sami nie jesteśmy w stanie postawić poprawnej diagnozy. Możemy jedynie przedstawić lekarzowi swoje dolegliwości i przeczucia, ale nic więcej.

Coraz silniejsze i częstsze bóle brzucha mogą świadczyć o niezwykle poważnych chorobach, a tych jest całkiem wiele. Zapalenie wyrostka robaczkowego to jedna z nich, ale niejedyna. Należy wymienić tu również perforację wrzodów żołądka lub dwunastnicy, perforację jelit, zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz inne. Można wymieniać bardzo długo, ponieważ jest ich naprawdę całkiem sporo.

Jeżeli wobec tego pojawia się ostry bol brzucha, to nie ma co czekać. Może faktycznie jest to tylko niestrawność, a może coś poważniejszego. Nawet jeżeli brzuch boli od jakiegoś jedzenia, to warto problem ten skonsultować tym bardziej, gdy dolegliwość ta nasila się regularnie. Chyba że tak nie jest. Aby mieć pewność i móc spokojnie spać w nocy, trzeba po prostu udać się do lekarza.

Wizyty u specjalisty nie powinno się odkładać na później. Im dłużej zwleka się z kontrolą, tym większych dolegliwości można się doczekać. Wówczas leczenie będzie dużo trudniejsze, a może nawet trwające zdecydowanie dłużej. Taki ból może pojawić się u osób w różnym wieku, u dzieci i dorosłych. Szczególnie właśnie u najmłodszych osób należy interweniować jak najszybciej. O tym mówi się również na stronie http://www.no-spa.pl/przyczyny-objawy/objawy-ostrego-brzucha.

Comments are closed.

  • Gotowanie na parze

    48 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak.
  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    48 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
  • Rozpoznawanie zatoru płucnego

    48 lat ago
    Rozpoznawanie zatoru płucnego z jednej strony jest bardzo proste, a z drugiej wymaga sporego doświadczenia. O tym, że ktoś może cierpieć na zator płucny zwykle bardzo szybko dowiadują się osoby, które przebywają w pobliżu pacjenta. Osoba przechodząca zator płucny zaczyna bowiem bardzo szybko słabnąć i nie jest w stanie samodzielnie się poruszać.
  • Knedle z truskawkami, jako typowe letnie danie

    48 lat ago
    Jest wiele ciekawych dań w naszej rodzimej kuchni, które w swoim przepisie wykorzystują letnie owoce. Doskonałym przykładem mogą być na przykład knedle z truskawkami. Co ważne, choć w czasie lata truskawki są łatwo dostępne, to nie musimy ograniczać się tylko do tej pory roku. Wręcz przeciwnie. To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale
  • Prawdziwy kucharz gotuje bez receptur

    48 lat ago
    Praca szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma przecież nic trudnego w realizacji wcześniej określonych przepisów. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że pracownicy, którzy przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich w rzeczywistości nie powinny określać się mianem kucharzy. Są jedynie osobami naśladującymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc zostać
Listopad 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930