postheadericon Nowe smaki we współczesnej kuchni polskiej

Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze. Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez wieki, jednak zawirowania historyczne sprawiły, że w polskiej kuchni pojawiło się wiele nowych potraw. W naszych kulinariach widać wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, żydowskie, francuskie i litewskie, ale również orientalne. Dlatego też często trudno jest jednoznacznie określić stopień polskości konkretnego dania. Niemniej jednak, mimo wpływu wielu kultur, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Do tego stale dochodzą nowe smaki i przyprawy, które docierają do nas wraz ze wzmożonym ruchem turystycznym, pomiędzy Polską, a innymi krajami – zarówno europejskimi, jak i na przykład azjatyckimi.

Comments are closed.

  • Czas przygotowywania potraw z grilla

    48 lat ago
    Przygotowując potrawy z grilla warto wiedzieć jak długo będą się piekły poszczególne rodzaje mięs. Inny czas pieczenia będą miały również warzywa. Najpopularniejsze i najmniej skomplikowane jest grillowanie mięsa wieprzowego i drobiowego. Najczęściej układa się mięso bezpośrednio na ruszcie lub aluminiowej tacce, jednak łatwo wtedy o jego przypalenie lub nadmierne wyschnięcie. Dlatego alternatywą jest grillowanie wewnątrz
  • Jak wykończyć kuchnię i łazienkę w domu?

    48 lat ago
    Kuchnia to najważniejsze pomieszczenie w domu ponieważ ty i twoja rodzina będziecie spędzali w niej mnóstwo czasu. Dlatego, aby ją wykończyć trzeba się odpowiednio przygotować do tego zadania. W tym artykule postaram się pokazać jak tanio i z klasą urządzić kuchnie i łazienkę w mieszkaniu.  Według mnie najważniejszym elementem wystroju kuchennego są płytki, ze swojej
  • Klasycznedania nie powinny być nudne

    48 lat ago
    Zdarza się, że panie zajmujące się gotowaniem nie radzą sobie z przygotowaniem posiłków dlatego, że klasyczne dania po kilku miesiącach po prostu już nie smakują. Dostępny jest, mimo wszystko sposób na dość proste oraz niezwykle skuteczne odrzucanie nudy. Chodzi tutaj oczywiście o zmianę dodatków. Zazwyczaj dania doprawiamy tak jak jesteśmy do tego przyzwyczajeni, stosujemy za
  • Objawy alergii w kilku słowach

    48 lat ago
    Alergia to zdaniem wielu osób najgorsze co może się komukolwiek przytrafić. Negatywnie wpływa na życie alergika, mając tu na myśli zły wygląd, złe samopoczucie i szereg innych dolegliwości. Do tego trzeba pamiętać o tych wszystkich tabletach, które alergik musi stosować, aby jakoś przetrwać najtrudniejszy okres w roku – wiosnę, lato i jesień. Życie alergika jest
  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    48 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031