postheadericon Niezwykłe smaki i aromaty

Nowoczesny świat pokazuje nam jak bardzo zmieniamy się , jak szeroko otwieramy się na pojawiające się doznania, smaki jakie atakują nasze dania stają się potwierdzeniem pewnej niepowtarzalności o jaka dawniej nie odważylibyśmy się sami nawet podejrzewać. Obecnie pewne sprawdzanie, dochodzenie do właściwych proporcji, czy próbowanie niezwykłych kompozycji daniowych staje się elementem pozwalającym nam na pewne poszerzanie własnej wiedzy. Pojawia się wiele książek kulinarnych, programów telewizyjnych czy stron internetowych zabierających nas w najodleglejsze zakątki świata. Takie możliwości stają się czynnikami które w pewien sposób otwierają nasze umysły, ale i zmysły na niepowtarzalność jaka jest w naszym świecie, nie ma znaczenia czy mówimy o naszych rodzimych daniach, czy o orientaliach propozycjach, a może pewnych zakąskach stających się gwoździami przyjęć w rodzinnym gronie, Docenienie możliwości jakie niesie nam sztuka kulinarna staje się pewnym otwarciem na nowoczesny świat w każdym aspekcie.

Comments are closed.

  • Chrupiące pieczywo z rana – zrób to sam!

    48 lat ago
    Pieczywo jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych, z których korzystamy każdego dnia. Jednocześnie korzystanie z pieczywa w warunkach domowych może być oparte na samodzielnym przygotowaniu pieczywa. Przygotowanie pieczywa samodzielnie jest czasochłonne, ale wiele osób, choćby wegan decyduje się na codzienne przygotowywanie takiego  pieczywa.
  • Dynia – królowa polskich stołów

    48 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Smaki różnorodnych zakątków

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wielkie możliwości czają się w naszym świecie, jak różnorodność staje się pewnego rodzaju odpowiedzią na czynniki z którymi przychodzi nam się zmagać. Nowoczesne elementy z jakimi się spotykamy to pewnego rodzaju kulinarne wędrówki po bardzo różnorodnych zakamarkach świata, każdy region, kraj a nawet cześć świata posiada pewne sztampowe dania które
  • Sosy na każdą okazję

    48 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
  • Przechowywanie owoców i warzyw

    48 lat ago
    Największym problem osób, które chciałyby zachować to co cenne w owocach i warzywach, jest ich przechowywanie. To od niego wiele zależy, czy nasze warzywa będą nadawały się do spożycia, czy nie ulegną zepsuciu. Źle zakonserwowane mogą z kolei być podatne na pleśń. Dlatego też owoce, najlepiej przechowywać w słoikach, w postaci dżemów, konfitur, kompotów. Oczywiście
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031