postheadericon Naturalna, ekologiczna żywność

Najlepszym jedzeniem jest to, które sami przygotujemy. Jeżeli posiadamy tylko dostęp do własnych, wyhodowanych przez nas warzyw lub owoców, to warto uczynić z nich pożytek i włożyć do słoików na zimę. Owoce idealnie sprawdzą się w roli konfitur, dżemów, soków, kompotów. Z kolei warzywa, takie jak ogórki, papryka, pomidor idealnie nadadzą się na sałatkę, na zimę, lub po prostu do ukiszenia, lub jako korniszony. Każdy rodzaj warzyw i owoców, które zamkniemy osobiście w słoikach jest dużo cenniejszy niż zakup gotowych słoiczków w marketach. Można także, nie posiadając własnych upraw skorzystać z ofert sąsiadów, znajomych, rodziny. Osoby, które posiadają duże ilości np. jabłek mogą nam je użyczyć na kompot. Z kolei truskawki, śliwki, idealnie sprawdzą się na dżemy. Można także nie mając żadnego dostępu do świeżych warzyw i owoców, ze znanej nam uprawy skorzystać z propozycji jaką jest zakup owoców i warzyw na targach. Najczęściej sprzedają tam osoby, które wyhodowały dane owoce i warzywa. Zakup i zrobienie własnych przetworów jest cenny dla naszego zdrowia, nie tylko latem, ale przede wszystkim zimą.

Comments are closed.

  • Inny sposób na grilla

    50 lat ago
    Do grillowania nadaje się wiele warzyw. Na ruszcie można położyć plasterki bakłażana skropione sokiem z cytryny, doprawione czosnkiem i rozmarynem. Pamiętajmy jednak, aby przed grillowaniem posolić bakłażana i chwilę odczekać, aż warzywo puści sok – dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie. Co jeszcze nadaje się na ruszt? Cząstki papryki z odrobiną oliwy z oliwek i
  • Japońskie restauracje w top 3 w Polsce!

    50 lat ago
    Moda na eksperymenty  w kuchni sprawia, że również w Polsce coraz chętniej stawia się na różnego rodzaju przepisy kulinarne pochodzą z innych kuchni z innych krajów. Obecnie modna staje się kuchnia egzotyczna, jak kuchnia azjatycka. W odróżnieniu od czasów, gdy w Polsce po raz pierwszy pojawiały się restauracje serwujące potrawy kuchni japońskiej obecnie można liczyć
  • Dania fast food, czy tradycyjne?

    50 lat ago
    XXI wiek, to czas w którym dominuje jedzenie typu fast food. Ludzie znacznie częściej stołują się na mieście, ale zamiast wybierać bary z tradycyjną polską kuchnią decydują się na te szybkiej obsługi. Tam najczęściej serwowane są kebaby, tortille, zapiekanki, tosty, pity, itp. Wszystko co niezdrowe i tłuste można dostać w takich barach. Decydując się na
  • Częste sposoby wykorzystywania licznika rowerowego sigma

    50 lat ago
    Oczywistą jest rzeczą, że licznik rowerowy wykorzystywany jest do wykonywania pomiarów ilości przejechanych kilometrów. Zwłaszcza osoby traktujące jazdę na rowerze w bardziej profesjonalny sposób chcą posiadać najwyższej jakości liczniki, które pozwolą im na stałe kontrolowanie osiąganych przez nie rezultatów. Dzięki temu mogą dobrze przygotować się do ważnych zawodów lub po prostu do dłuższej jazdy.
  • Niezwykła wiedza skrywana w daniach

    50 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się być często czynnikami niezmazalnymi, kulinaria stają się elementami bardzo popularnymi, ale tak naprawdę nie zawsze traktowanymi z należytym szacunkiem. Kuchnia staje się miejscem bardzo magicznym, w którym wielka ilość smaków, zapachów, czy kolorów przenika się nawzajem. Ważne staje się także że wieli z nas zaczyna otwierać się
Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031