postheadericon Jak stosować folię aluminiową w kuchni?

Folia aluminiowa parę lat temu wkroczyła szturmem do naszych kuchni. Jednak mało kto wie, jak praktycznie powinno się ją stosować, to znaczy którą stroną zawijać do środka – błyszczącą, czy też matową. Oto praktyczne porady na ten temat. Jak każdy wie, spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko „w papilotach” to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca. Takich porad jak ta znajdziemy o wiele więcej, nie tylko w tygodnika w dziale z poradami, lecz również w Internecie. Co prawda, nie każdy się z nimi zgadza, ale najlepszym sposobem na potwierdzenie kto ma rację, jest metoda prób i błędów. Po prostu należy samemu spróbować i dojść do własnych wniosków.

Comments are closed.

  • Sezon na grilla

    49 lat ago
    Dla wielu Polaków lato to przede wszystkim wakacje, urlop, spędzanie dużo czasu na wolnym powietrzu, no i oczywiście grill. U nas przyjęło się, że na grilla kładziemy przede wszystkim kiełbasę i rozmaite mięso specjalnie przygotowane na tą okazję. Jednak wcale tak być nie musi. Wykorzystując ruszt można przygotować j potrawy z warzyw i wołowiny, a
  • Co można przygotować z jajek?

    49 lat ago
    Jajka to produkt produkowany przez zwierzęta, którego koszt zakupu jest stosunkowo niewielki. Jajka są za to niezwykle ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze z jajka jest jego białko. Przygotowując potrawy nie warto jednak rozdzielać jajek. Jajka nie należy spożywać tylko od święta. Idealnie sprawdzą się w jajecznicy, jak również w sałatce jarzynowej. Ponadto
  • Naturalna, ekologiczna żywność

    49 lat ago
    Najlepszym jedzeniem jest to, które sami przygotujemy. Jeżeli posiadamy tylko dostęp do własnych, wyhodowanych przez nas warzyw lub owoców, to warto uczynić z nich pożytek i włożyć do słoików na zimę. Owoce idealnie sprawdzą się w roli konfitur, dżemów, soków, kompotów. Z kolei warzywa, takie jak ogórki, papryka, pomidor idealnie nadadzą się na sałatkę, na
  • Jak ożywić kuchnię – płytki Tubądzin

    49 lat ago
    Kuchnia to wyjątkowe pomieszczenie i nie bez przyczyny nazywa się ją sercem domu. Z jednej strony powinna ona być funkcjonalna i zapewniać pełną wygodę podczas przygotowywania posiłków, z drugiej zaś ze względu na fakt, że w ciągu dnia spędzamy w niej sporo czasu – warto zadbać o atrakcyjny wystrój. Co zrobić, aby pomieszczenie nabrało życia?
  • Prawdziwy kucharz gotuje bez receptur

    49 lat ago
    Praca szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma przecież nic trudnego w realizacji wcześniej określonych przepisów. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że pracownicy, którzy przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich w rzeczywistości nie powinny określać się mianem kucharzy. Są jedynie osobami naśladującymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc zostać
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728