postheadericon Jak stosować folię aluminiową w kuchni?

Folia aluminiowa parę lat temu wkroczyła szturmem do naszych kuchni. Jednak mało kto wie, jak praktycznie powinno się ją stosować, to znaczy którą stroną zawijać do środka – błyszczącą, czy też matową. Oto praktyczne porady na ten temat. Jak każdy wie, spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko „w papilotach” to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca. Takich porad jak ta znajdziemy o wiele więcej, nie tylko w tygodnika w dziale z poradami, lecz również w Internecie. Co prawda, nie każdy się z nimi zgadza, ale najlepszym sposobem na potwierdzenie kto ma rację, jest metoda prób i błędów. Po prostu należy samemu spróbować i dojść do własnych wniosków.

Comments are closed.

  • Ekologiczne jedzenie w Polsce

    48 lat ago
    Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada:
  • Co można przygotować z jajek?

    48 lat ago
    Jajka to produkt produkowany przez zwierzęta, którego koszt zakupu jest stosunkowo niewielki. Jajka są za to niezwykle ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze z jajka jest jego białko. Przygotowując potrawy nie warto jednak rozdzielać jajek. Jajka nie należy spożywać tylko od święta. Idealnie sprawdzą się w jajecznicy, jak również w sałatce jarzynowej. Ponadto
  • Zastosowanie sosu sojowego w naszej kuchni

    48 lat ago
    O czasu, kiedy do Polski zawitała moda na kuchnię orientalną, dotarł do nas również i sos sojowy. Okazuje się bowiem iż sos sojowy, w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Okazuje się też, że jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili
  • Próbowanie nowych dodatków do dań świata

    48 lat ago
     Każdy kraj znany jest z tego, że ma swą prywatną, specyficzną dla siebie kuchnię. Z innymi potrawami spotykamy się w Polsce, z innymi we Francji, we Włoszech albo w Indiach. Kuchnia często zależy nie tylko od rejonu, lecz też od danej kultury albo religii, która może zakazywać pewnym wyznaniom na konsumowanie określonych rzeczy. Każdy kraj
  • Zalety używania sosu sojowego w kuchni

    48 lat ago
    W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np.
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031