postheadericon Inny sposób na grilla

Do grillowania nadaje się wiele warzyw. Na ruszcie można położyć plasterki bakłażana skropione sokiem z cytryny, doprawione czosnkiem i rozmarynem. Pamiętajmy jednak, aby przed grillowaniem posolić bakłażana i chwilę odczekać, aż warzywo puści sok – dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie. Co jeszcze nadaje się na ruszt? Cząstki papryki z odrobiną oliwy z oliwek i bazylii lub kukurydza z dodatkiem masła. Na grillu sprawdzą się także wypełnione żółtym serem kapelusze pieczarek oraz brokuły, a nawet marchewki. Warzywa te warto przed położeniem na ruszcie chwilkę obgotować. Grillując warzywa nie zapominajmy o przyprawach i sosie, którego rolę może pełnić grecki jogurt. Jeśli dodamy do niego czosnek i ogórki otrzymamy sos tzatziki. Dodatkiem do warzyw może być własnoręcznie przygotowane pieczywo czosnkowe. Wystarczy położyć na grillu kromki zwykłego pszennego chleba, a gdy się lekko podpieką – posmarować je masłem czosnkowym przygotowanym z masła, soli, oregano i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Tak przygotowane pieczywo grillujemy przez kolejną minutę.

Comments are closed.

  • Naturalna, ekologiczna żywność

    50 lat ago
    Najlepszym jedzeniem jest to, które sami przygotujemy. Jeżeli posiadamy tylko dostęp do własnych, wyhodowanych przez nas warzyw lub owoców, to warto uczynić z nich pożytek i włożyć do słoików na zimę. Owoce idealnie sprawdzą się w roli konfitur, dżemów, soków, kompotów. Z kolei warzywa, takie jak ogórki, papryka, pomidor idealnie nadadzą się na sałatkę, na
  • Smaki skrywane w daniach

    50 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Ekologiczne jedzenie w Polsce

    50 lat ago
    Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada:
  • Jak stosować folię aluminiową w kuchni?

    50 lat ago
    Folia aluminiowa parę lat temu wkroczyła szturmem do naszych kuchni. Jednak mało kto wie, jak praktycznie powinno się ją stosować, to znaczy którą stroną zawijać do środka – błyszczącą, czy też matową. Oto praktyczne porady na ten temat. Jak każdy wie, spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni
  • Knedle z truskawkami, jako typowe letnie danie

    50 lat ago
    Jest wiele ciekawych dań w naszej rodzimej kuchni, które w swoim przepisie wykorzystują letnie owoce. Doskonałym przykładem mogą być na przykład knedle z truskawkami. Co ważne, choć w czasie lata truskawki są łatwo dostępne, to nie musimy ograniczać się tylko do tej pory roku. Wręcz przeciwnie. To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale
Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031