postheadericon Idealna zasmażka

Idealna zasmażkaZrobić idealną zasmażkę wbrew pozorom nie jest łatwo. Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy to do zagęszczenia litrowego garnka zupy – trzeba kulkę masy wrzucić do gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki można zawijać w folię spożywczą i przechowywać w lodówce około 1 tygodnia. W ten sposób zawsze będziemy mieć gotową do rozmrożenia zasmażkę, wtedy kiedy będziemy ją potrzebować. Oczywiście pomysłów na udaną, a przede wszystkim zdrową i nietuczącą zasmażkę jest wiele i praktycznie każda pani domu ma swój wypróbowany sposób, który towarzyszy jej od lat. Jedne panie używają tylko i wyłącznie masła do robienia zasmażki, inne natomiast margaryny. Oczywiście zasmażka robiona na porządnym, pełnowartościowym maśle jest znacznie lepsza, smaczniejsza i zawiera o wiele mniej szkodliwego dla naszego zdrowia cholesterolu. Warto wiec o tym pamiętać, chcąc dbać o swoje zdrowie.

Comments are closed.

  • Przyprawy w jedzeniu

    48 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Należy, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc urozmaicić sobie zwyczajne obiady? Konieczne do tego okazują się być przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi różnego rodzaju natki i zioła. Są bardzo delikatne, ale nie można
  • Właściwości lecznicze i smakowe owoców

    48 lat ago
    Coraz większa część społeczeństwa zaczyna doceniać wagę naturalnych ziół, przetworów, dzięki którym nasze zdrowie może być w jak najlepszym porządku przez cały rok. Idealnie na zimowe słoiczki sprawdzą się jagody. Te owoce to źródło zdrowia i wielu witamin. To dzięki nim wiele osób unika bólu brzucha. Leczą one także inne dolegliwości. Oprócz jagód mniej znanym
  • Próbowanie nowych dodatków do dań świata

    48 lat ago
     Każdy kraj znany jest z tego, że ma swą prywatną, specyficzną dla siebie kuchnię. Z innymi potrawami spotykamy się w Polsce, z innymi we Francji, we Włoszech albo w Indiach. Kuchnia często zależy nie tylko od rejonu, lecz też od danej kultury albo religii, która może zakazywać pewnym wyznaniom na konsumowanie określonych rzeczy. Każdy kraj
  • Szkoły kulinarne w dzisiejszym świecie

    48 lat ago
    Obecny świat pokazuje nam jak wielkie zmiany stają się także naszą zasługa, kulinaria stają się elementem który sprawia że z wielka pasją i zainteresowaniem zanurzamy się w możliwościach jakie niesie współczesność, Kursy szkolenia, czy szkoły kulinarne zaczynają cieszyć się wielka popularnością, nasza dość okrojona często wiedza przestaje nam wystarczać zaczynamy otwierać się na pewne empiryczne
  • Chrupiące pieczywo z rana – zrób to sam!

    48 lat ago
    Pieczywo jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych, z których korzystamy każdego dnia. Jednocześnie korzystanie z pieczywa w warunkach domowych może być oparte na samodzielnym przygotowaniu pieczywa. Przygotowanie pieczywa samodzielnie jest czasochłonne, ale wiele osób, choćby wegan decyduje się na codzienne przygotowywanie takiego  pieczywa.
Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« Sie    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031