postheadericon Gotowanie na parze

Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak. Dania przyrządzone za pomocą parowaru będę zdecydowanie mniej kaloryczne i lekkostrawne. Nie musimy obawiać się odpryskującego na wszystkie strony tłuszczu, jedynym „efektem ubocznym” tej metody przyrządzania posiłków jest wydobywająca się z urządzenia para, która nie sprawi nam najmniejszego problemu, pod warunkiem, że zatroszczymy się o odpowiednią wentylację w naszej kuchni lub przynajmniej nie zapomnimy o otworzeniu okna. Jeśli zainwestujemy w parowar z wyższej półki, z pewnością nie będziemy mieli też problemów z jego czyszczeniem. Sporo część producentów oferuje nam sprzęt nadający się do mycia w zmywarce. Najlepszy efekt uzyskamy, gotując na parze warzywa i rybę. Jeśli chodzi o  mięsa, to nie wszystkie rodzaje nadają się do tego, aby przyrządzić je w ten sposób. Mięso wieprzowe czy wołowe wymaga wyższej temperatury, niż ta wytwarzana przez parowar, dlatego mięsa tego typu należy raczej piec lub smażyć. Mięso drobiowe z kolei nadaje się idealnie, choć trzeba pamiętać o tym, że przygotowane w ten sposób będzie stosunkowo suche, co może przeszkadzać niektórym osobom. Dobrym rozwiązaniem będzie oddzielne przygotowanie sosu do mięsa.

Jeśli gustujemy w rybach, powinniśmy koniecznie spróbować wyśmienitego smaku pstrąga z pary, który zapewni naszemu organizmowi sporą dawkę niezwykle wartościowych kwasów Omega-3. Przyrządzając rybę w ten sposób mamy także gwarancję, że nie rozpadnie się, jak to nieraz bywa przy smażeniu na patelni. Dietetycy gorąco zachęcają do skorzystania z innowacyjnego urządzenia, jakim jest parowar. Szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie czy problemy z cholesterolem w trosce o swoje zdrowie powinny bez wahania skorzystać z dobrodziejstw tego wynalazku.

Comments are closed.

  • Co jeść na kolację?

    49 lat ago
    Kolacja jest posiłkiem, który spożywamy przed snem. Powinna więc być lekkostrawna, a zarazem smaczna. Najczęściej polecane są wszelkiego rodzaju dania na mleku, z kolei najczęściej przyrządzane są kanapki. Nie wymagają bowiem dużego zaangażowania, jak również składników. Ponadto bardzo łatwo je przygotować. Warto jednak czasem skorzystać z odmiany i skosztować jakiegoś innego dania. Najlepszym daniem, które
  • Dynia – królowa polskich stołów

    49 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Mleczne produkty dla każdego

    49 lat ago
    Bardzo dużo osób nie lubi przetworów mlecznych, rzeczy pochodzenia mlecznego. Niektórzy nie wiedzą jednak, że oferowane na rynku produkty wcale nie muszą smakować jak mleko. Można np. zakupić serki o smaku owocowym, w których w ogóle nie czuć mleka. Ponadto idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle, kefiry, itp. Mogą one być zarówno naturalne, ale także
  • Kupno magnezu z witaminami

    49 lat ago
    Niektóre osoby bardzo lubią kupować magnez z dodatkiem różnego rodzaju witamin. Najbardziej popularnym tego typu magnezem jest magnez b6. Zdarza się nawet, że niektóre osoby nie zdają sobie sprawy z tego, że kupują magnez z dodatkiem witaminy b6, ponieważ jest on tak powszechnie dostępny w sprzedaży. Oprócz magnezu z witaminą b6 w sprzedaży dostępne są
  • Najtańsze w eksploatacji przyczepki samochodowe

    49 lat ago
    W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju przyczepki samochodowe. Są one wykorzystywane zarówno przez osoby prywatne, jak i przez właścicieli większych i mniejszych firm przewozowych. Na szczęście w wypożyczalni przyczepek znaleźć można praktycznie wszystkie rodzaje i wielkości przyczepek, które mogą potem służyć do przewożenia różnego rodzaju przedmiotów, mebli, maszyn i narzędzi.
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031