postheadericon Gotowanie na parze

Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak. Dania przyrządzone za pomocą parowaru będę zdecydowanie mniej kaloryczne i lekkostrawne. Nie musimy obawiać się odpryskującego na wszystkie strony tłuszczu, jedynym „efektem ubocznym” tej metody przyrządzania posiłków jest wydobywająca się z urządzenia para, która nie sprawi nam najmniejszego problemu, pod warunkiem, że zatroszczymy się o odpowiednią wentylację w naszej kuchni lub przynajmniej nie zapomnimy o otworzeniu okna. Jeśli zainwestujemy w parowar z wyższej półki, z pewnością nie będziemy mieli też problemów z jego czyszczeniem. Sporo część producentów oferuje nam sprzęt nadający się do mycia w zmywarce. Najlepszy efekt uzyskamy, gotując na parze warzywa i rybę. Jeśli chodzi o  mięsa, to nie wszystkie rodzaje nadają się do tego, aby przyrządzić je w ten sposób. Mięso wieprzowe czy wołowe wymaga wyższej temperatury, niż ta wytwarzana przez parowar, dlatego mięsa tego typu należy raczej piec lub smażyć. Mięso drobiowe z kolei nadaje się idealnie, choć trzeba pamiętać o tym, że przygotowane w ten sposób będzie stosunkowo suche, co może przeszkadzać niektórym osobom. Dobrym rozwiązaniem będzie oddzielne przygotowanie sosu do mięsa.

Jeśli gustujemy w rybach, powinniśmy koniecznie spróbować wyśmienitego smaku pstrąga z pary, który zapewni naszemu organizmowi sporą dawkę niezwykle wartościowych kwasów Omega-3. Przyrządzając rybę w ten sposób mamy także gwarancję, że nie rozpadnie się, jak to nieraz bywa przy smażeniu na patelni. Dietetycy gorąco zachęcają do skorzystania z innowacyjnego urządzenia, jakim jest parowar. Szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie czy problemy z cholesterolem w trosce o swoje zdrowie powinny bez wahania skorzystać z dobrodziejstw tego wynalazku.

Comments are closed.

  • Jak wykończyć kuchnię i łazienkę w domu?

    49 lat ago
    Kuchnia to najważniejsze pomieszczenie w domu ponieważ ty i twoja rodzina będziecie spędzali w niej mnóstwo czasu. Dlatego, aby ją wykończyć trzeba się odpowiednio przygotować do tego zadania. W tym artykule postaram się pokazać jak tanio i z klasą urządzić kuchnie i łazienkę w mieszkaniu.  Według mnie najważniejszym elementem wystroju kuchennego są płytki, ze swojej
  • Co ugotować, aby każdy był zadowolony

    49 lat ago
    Każda z pań domu wie, że dogodzić całej rodzinie nie jest sposób, zwłaszcza jeżeli chodzi o gotowanie. A to mąż czegoś nie lubi, a to dzieci grymaszą, że nie chcą tego jeść. Trudno jest zadowolić każdego. Dobrym pomysłem jest podzielenie tygodnia na poszczególne dni, i każdego dnia przygotowywać coś ulubionego dla każdego. Jednak najczęściej kobiety
  • Mięso, jak przyrządzać?

    49 lat ago
    Wiele osób, które na co dzień gotują obiady, zastanawiają się, jak zrobić, żeby przygotowywane przez nich mięso było smaczne i zdrowe. Najzdrowsze jest to co gotowane. Warto więc gotując mięsa dodać do nich warzywa. Dzięki nim mięso uzyska wyjątkowy smak. Ponadto mięso gotowane może spożywać praktycznie każdy. Można je odpowiednio przyprawiać, wedle uznania. Z kolei
  • Przyprawy w jedzeniu

    49 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Należy, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc urozmaicić sobie zwyczajne obiady? Konieczne do tego okazują się być przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi różnego rodzaju natki i zioła. Są bardzo delikatne, ale nie można
  • Naturalna, ekologiczna żywność

    49 lat ago
    Najlepszym jedzeniem jest to, które sami przygotujemy. Jeżeli posiadamy tylko dostęp do własnych, wyhodowanych przez nas warzyw lub owoców, to warto uczynić z nich pożytek i włożyć do słoików na zimę. Owoce idealnie sprawdzą się w roli konfitur, dżemów, soków, kompotów. Z kolei warzywa, takie jak ogórki, papryka, pomidor idealnie nadadzą się na sałatkę, na
Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031