postheadericon Gotowanie na parze

Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak. Dania przyrządzone za pomocą parowaru będę zdecydowanie mniej kaloryczne i lekkostrawne. Nie musimy obawiać się odpryskującego na wszystkie strony tłuszczu, jedynym „efektem ubocznym” tej metody przyrządzania posiłków jest wydobywająca się z urządzenia para, która nie sprawi nam najmniejszego problemu, pod warunkiem, że zatroszczymy się o odpowiednią wentylację w naszej kuchni lub przynajmniej nie zapomnimy o otworzeniu okna. Jeśli zainwestujemy w parowar z wyższej półki, z pewnością nie będziemy mieli też problemów z jego czyszczeniem. Sporo część producentów oferuje nam sprzęt nadający się do mycia w zmywarce. Najlepszy efekt uzyskamy, gotując na parze warzywa i rybę. Jeśli chodzi o  mięsa, to nie wszystkie rodzaje nadają się do tego, aby przyrządzić je w ten sposób. Mięso wieprzowe czy wołowe wymaga wyższej temperatury, niż ta wytwarzana przez parowar, dlatego mięsa tego typu należy raczej piec lub smażyć. Mięso drobiowe z kolei nadaje się idealnie, choć trzeba pamiętać o tym, że przygotowane w ten sposób będzie stosunkowo suche, co może przeszkadzać niektórym osobom. Dobrym rozwiązaniem będzie oddzielne przygotowanie sosu do mięsa.

Jeśli gustujemy w rybach, powinniśmy koniecznie spróbować wyśmienitego smaku pstrąga z pary, który zapewni naszemu organizmowi sporą dawkę niezwykle wartościowych kwasów Omega-3. Przyrządzając rybę w ten sposób mamy także gwarancję, że nie rozpadnie się, jak to nieraz bywa przy smażeniu na patelni. Dietetycy gorąco zachęcają do skorzystania z innowacyjnego urządzenia, jakim jest parowar. Szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie czy problemy z cholesterolem w trosce o swoje zdrowie powinny bez wahania skorzystać z dobrodziejstw tego wynalazku.

Comments are closed.

  • Sosy na każdą okazję

    49 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
  • Gotowanie na parze

    49 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak. Dania przyrządzone za pomocą parowaru będę zdecydowanie mniej
  • Kupno magnezu z witaminami

    49 lat ago
    Niektóre osoby bardzo lubią kupować magnez z dodatkiem różnego rodzaju witamin. Najbardziej popularnym tego typu magnezem jest magnez b6. Zdarza się nawet, że niektóre osoby nie zdają sobie sprawy z tego, że kupują magnez z dodatkiem witaminy b6, ponieważ jest on tak powszechnie dostępny w sprzedaży. Oprócz magnezu z witaminą b6 w sprzedaży dostępne są
  • Dynia – królowa polskich stołów

    49 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Naturalna, ekologiczna żywność

    49 lat ago
    Najlepszym jedzeniem jest to, które sami przygotujemy. Jeżeli posiadamy tylko dostęp do własnych, wyhodowanych przez nas warzyw lub owoców, to warto uczynić z nich pożytek i włożyć do słoików na zimę. Owoce idealnie sprawdzą się w roli konfitur, dżemów, soków, kompotów. Z kolei warzywa, takie jak ogórki, papryka, pomidor idealnie nadadzą się na sałatkę, na
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728