postheadericon Energetyczny posiłek po treningu

Regularnie a zwłaszcza intensywnie trenując bardzo ważne jest odpowiednie dopasowanie diety do realizowanych ćwiczeń. Przy trenowaniu pojawia się znacznie większe zapotrzebowanie zarówno na witaminy jak też na minerały, które trzeba dostarczać do organizmu w celu uzupełnienia ich braków. Braki w najważniejszych składnikach przy trenowaniu są większe. Po pierwsze wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach usuwanych jest z organizmu wraz ze spalaniem tłuszczu. Po drugie rośnie znacząco zapotrzebowanie na witaminy, które rozpuszczają się w wodzie, co znów wynika z intensywnego pocenia się podczas ćwiczeń.

Po treningu bardzo ważne jest zapewnienie energetycznego posiłku. Dobrym rozwiązaniem może być korzystanie ze specjalnych napojów izotonicznych, które pozwalają na dostarczenie elektrolitów, co znów pozwala na szybkie zapewnienie energii dla zmęczonego organizmu.
Posiłek po treningu powinien nie być zbyt obity. Dobrze jest to oprzeć o dużą ilość potraw, które pozwalają na dostarczenie prostych cukrów, które pozwalają w krótkim czasie dostarczyć energii dla organizmu, gdyż są to składniki szybko rozkładane na energię w organizmie.
Nie można również zapominać, że w dłuższym okresie czasu niezbędne jest dostarczenie węglowodanów. Oczywiście nie warto decydować się na posiłki oparte na węglowodanach, które są bardzo trudne w zakresie ich rozłożenia przez organizm. Mogą się ona odkładać w organizmie, co nie jest korzystne, gdyż może wpływać negatywnie na efekty realizowanych treningów.

Comments are closed.

  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
  • Urządzamy kuchnię

    49 lat ago
    Praktyczna kuchnia, to zadanie wielu projektantów wnętrz. Klienci bardzo często życzą sobie, aby ich kuchni była przestronna, ale bardzo funkcjonalna. Warto urządzając kuchnię pomyśleć o ustawieniu mebli, jak również sprzęcie jaki zakupimy. Najpopularniejsza w ostatnich latach jest tzw. wysepka. Jest to miejsce, gdzie umieszczony jest zlew, wraz z kuchnią. To tam przygotowywane są wszelkie potrawy.
  • Czas przygotowywania potraw z grilla

    49 lat ago
    Przygotowując potrawy z grilla warto wiedzieć jak długo będą się piekły poszczególne rodzaje mięs. Inny czas pieczenia będą miały również warzywa. Najpopularniejsze i najmniej skomplikowane jest grillowanie mięsa wieprzowego i drobiowego. Najczęściej układa się mięso bezpośrednio na ruszcie lub aluminiowej tacce, jednak łatwo wtedy o jego przypalenie lub nadmierne wyschnięcie. Dlatego alternatywą jest grillowanie wewnątrz
  • Japońskie restauracje w top 3 w Polsce!

    49 lat ago
    Moda na eksperymenty  w kuchni sprawia, że również w Polsce coraz chętniej stawia się na różnego rodzaju przepisy kulinarne pochodzą z innych kuchni z innych krajów. Obecnie modna staje się kuchnia egzotyczna, jak kuchnia azjatycka. W odróżnieniu od czasów, gdy w Polsce po raz pierwszy pojawiały się restauracje serwujące potrawy kuchni japońskiej obecnie można liczyć
  • Sposób na zdrowe burgery

    49 lat ago
    Hamburger większości z nas kojarzy się z tanim i „śmieciowym” jedzeniem typu fast food. I rzeczywiście, jeśli wybierzemy się do podrzędnego baru czy też tak zwanej sieciówki, możemy liczyć na ociekającego tłuszczem i niezdrowego burgera, który będzie szkodliwy dla zdrowia. Jeśli jednak tylko się postaramy i dobrze pomyślimy, możemy zrobić burgera, który doskonały smak połączy
Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031