postheadericon Ekologiczne jedzenie w Polsce

sushi2Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada: czytajmy składy, zapoznawajmy się z etykietami, zanim wydamy 7 zł na najzwyklejsze w świecie ciasteczka zbożowe z napisem „żywność ekologiczna”. Polacy już dawno stracili wiarę w produkty polskiego pochodzenia i wolą sięgnąć po towar sprowadzony z Niemiec czy Francji. W przypadku żywności ekologicznej nie ma takiej potrzeby, zapewniają eksperci. Niestety, nieraz trudno znaleźć na sklepowej półce ekologiczny produkt polskiego pochodzenia. Produkcja przemysłowa i chemiczna w Polsce jest znacznie bardziej opłacalna i szanse, że kiedykolwiek dorównamy innym krajom pod tym względem, są znikome. Niedobór produktów lokalnych to problem, który będzie istniał jeszcze długo. Prawda jest też taka, że fenomen żywności ekologicznej nie powstał z myślą o naszym zdrowiu czy lepszym samopoczuciu. Jak w większości przypadków, chodzi tylko i wyłącznie o zysk i zarobek. Dlatego nie pozwólmy zarobić producentom na naszych dobrych chęciach i kupujmy z głową.

Nie oznacza to, że należy rezygnować z zakupu żywności pochodzenia ekologicznego. Nawet jeśli w Polsce są tylko trzy ubojnie ekologiczne, to nie ma wątpliwości co do tego, że bardzo znacząco różnią się od rzeźni tradycyjnych. Oznacza to również, że nie ma szans na wytworzenie takich ilości mięsa, jak w zwykłym przemyśle, a w dodatku koszty utrzymania są  znacznie wyższe. Nie należy przekreślać wszystkich produktów tylko ze względu na większy wydatek. Różnica w cenie będzie zawsze nie do uniknięcia, gdy chcemy kupić produkt z wyższej półki. Mięso, warzywa i jaja to przykłady produktów, za które warto zapłacić więcej, gdyż wpłynie to zdecydowanie pozytywnie na nasze zdrowie. Zapewne nietrudno będzie dostrzec także różnice w smaku. Pamiętajmy jednak, że w hipermarketach czyha na nas wiele pułapek. Sprawdzajmy zawsze, czy produkt, który chcemy kupić, jest warty swojej ceny.

Comments are closed.

  • Właściwości lecznicze i smakowe owoców

    49 lat ago
    Coraz większa część społeczeństwa zaczyna doceniać wagę naturalnych ziół, przetworów, dzięki którym nasze zdrowie może być w jak najlepszym porządku przez cały rok. Idealnie na zimowe słoiczki sprawdzą się jagody. Te owoce to źródło zdrowia i wielu witamin. To dzięki nim wiele osób unika bólu brzucha. Leczą one także inne dolegliwości. Oprócz jagód mniej znanym
  • Mleczne produkty dla każdego

    49 lat ago
    Bardzo dużo osób nie lubi przetworów mlecznych, rzeczy pochodzenia mlecznego. Niektórzy nie wiedzą jednak, że oferowane na rynku produkty wcale nie muszą smakować jak mleko. Można np. zakupić serki o smaku owocowym, w których w ogóle nie czuć mleka. Ponadto idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle, kefiry, itp. Mogą one być zarówno naturalne, ale także
  • Płytka płytce nierówna

    49 lat ago
    Płytki podłogowe to ogólna nazwa materiału wykończeniowego przeznaczonego do zastosowania podczas wykańczania podłogi. Wydaje się wobec tego, że każda płytka jest taka sama i te w ogóle niczym się nie różnią. Tymczasem różnice są i to bardzo duże.
  • Co można przygotować z jajek?

    49 lat ago
    Jajka to produkt produkowany przez zwierzęta, którego koszt zakupu jest stosunkowo niewielki. Jajka są za to niezwykle ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze z jajka jest jego białko. Przygotowując potrawy nie warto jednak rozdzielać jajek. Jajka nie należy spożywać tylko od święta. Idealnie sprawdzą się w jajecznicy, jak również w sałatce jarzynowej. Ponadto
  • W co wyposażyć kuchnię?

    49 lat ago
    Dobrze wyposażona kuchnia, to nie tylko elegancko wyglądające meble i stół. Aby kuchnia spełniała swoje zadanie powinna posiadać wszystkie niezbędne sprzęty. Kuchenka, lodówka, piekarnik, zlew, to oczywiście podstawa. Ponadto w kuchni warto mieć mikser, którym wykonamy ciasto, jak również maszynkę do mięsa. Kuchnia to także miejsce, gdzie powinny się znaleźć sztućce, szklanki i zastawa stołowa.
Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Paź    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31