postheadericon Ekologiczne jedzenie w Polsce

sushi2Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada: czytajmy składy, zapoznawajmy się z etykietami, zanim wydamy 7 zł na najzwyklejsze w świecie ciasteczka zbożowe z napisem „żywność ekologiczna”. Polacy już dawno stracili wiarę w produkty polskiego pochodzenia i wolą sięgnąć po towar sprowadzony z Niemiec czy Francji. W przypadku żywności ekologicznej nie ma takiej potrzeby, zapewniają eksperci. Niestety, nieraz trudno znaleźć na sklepowej półce ekologiczny produkt polskiego pochodzenia. Produkcja przemysłowa i chemiczna w Polsce jest znacznie bardziej opłacalna i szanse, że kiedykolwiek dorównamy innym krajom pod tym względem, są znikome. Niedobór produktów lokalnych to problem, który będzie istniał jeszcze długo. Prawda jest też taka, że fenomen żywności ekologicznej nie powstał z myślą o naszym zdrowiu czy lepszym samopoczuciu. Jak w większości przypadków, chodzi tylko i wyłącznie o zysk i zarobek. Dlatego nie pozwólmy zarobić producentom na naszych dobrych chęciach i kupujmy z głową.

Nie oznacza to, że należy rezygnować z zakupu żywności pochodzenia ekologicznego. Nawet jeśli w Polsce są tylko trzy ubojnie ekologiczne, to nie ma wątpliwości co do tego, że bardzo znacząco różnią się od rzeźni tradycyjnych. Oznacza to również, że nie ma szans na wytworzenie takich ilości mięsa, jak w zwykłym przemyśle, a w dodatku koszty utrzymania są  znacznie wyższe. Nie należy przekreślać wszystkich produktów tylko ze względu na większy wydatek. Różnica w cenie będzie zawsze nie do uniknięcia, gdy chcemy kupić produkt z wyższej półki. Mięso, warzywa i jaja to przykłady produktów, za które warto zapłacić więcej, gdyż wpłynie to zdecydowanie pozytywnie na nasze zdrowie. Zapewne nietrudno będzie dostrzec także różnice w smaku. Pamiętajmy jednak, że w hipermarketach czyha na nas wiele pułapek. Sprawdzajmy zawsze, czy produkt, który chcemy kupić, jest warty swojej ceny.

Comments are closed.

  • Gotowanie na parze

    49 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak.
  • Informacje o wycieczkach all inclusive

    49 lat ago
    Różnego rodzaju informacje o wycieczkach all inclusive znajdują się na stronach biur podróży, na stronach samych ośrodków i hoteli, które udostępniają miejsca osobom uczestniczącym w takich wycieczkach. Można je znajdować także na ogólnych stronach internetowych poświęconych turystyce i wycieczkom.
  • Wiosna jako pora kulinarnych odkryć

    49 lat ago
    Każda pora roku ma swoje prawa w kuchni. Wiosna to pora roku, która nastraja do życia optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Wiosna to bowiem czas rozkwitu, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię. Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu,
  • Marynaty do mięs z grilla

    49 lat ago
    Przygotowując dania z grilla niezmiernie ważny jest jego smak, a w przypadku mięs także i jego soczystość, i doskonała konsystencja. Dlatego też do grillowania niezwykle ważne są wszelkie marynaty i glazury. To dzięki nim mięso staje się miękkie i pełne wyśmienitego smaku stając się dziełami kulinarnej sztuki. Marynaty do grilla to nic innego jak mieszanka
  • W co wyposażyć kuchnię?

    49 lat ago
    Dobrze wyposażona kuchnia, to nie tylko elegancko wyglądające meble i stół. Aby kuchnia spełniała swoje zadanie powinna posiadać wszystkie niezbędne sprzęty. Kuchenka, lodówka, piekarnik, zlew, to oczywiście podstawa. Ponadto w kuchni warto mieć mikser, którym wykonamy ciasto, jak również maszynkę do mięsa. Kuchnia to także miejsce, gdzie powinny się znaleźć sztućce, szklanki i zastawa stołowa.
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728