postheadericon Dynia – królowa polskich stołów

22

DyniaMało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a także kwas foliowy. Podobnie jak marchewka, dynia zawdzięcza swoją barwę beta-karotenowi. Z kolei pestki dyni zawierają m.in. lecytynę oraz pełnowartościowe tłuszcze roślinne (z tego powodu są wysokokaloryczne). Dynię można jeść zarówno na surowo, jak i poddać ją obróbce termicznej. Dynia to uniwersalny surowiec; doskonale nadaje się do zup, jako dodatek warzywny do dań głównych, stanowi podstawę do ciast i deserów. Warto pamiętać, że oprócz dyń jadalnych uprawiane są także ozdobne gatunki tego warzywa, które z powodzeniem mogą stanowić dekorację wnętrz i jesiennego stołu. Warto więc docenić walory smakowe, oraz estetyczne tego niezwykłego warzywa i posiać je wiosną na naszym ogródku. Przy odrobinie pielęgnacji doczekamy się pięknej i rumianej dyni.

Comments are closed.

  • Palety jednorazowe w Poznaniu – tylko w TEFRZE

    50 lat ago
    Dosyć często w transporcie oraz w pojedynczych zastosowaniach, poza standardowymi paletami euro używane są również palety jednorazowe. Należą one do solidnych produktów transportowych, które od palet EURO często różnią się tylko drobnymi detalami i brakiem certyfikacji. O odpowiednich wymiarach (standardowych 1200×800), mogą być z powodzeniem wykorzystywane w transporcie bądź w magazynowaniu artykułów. Mogą być zarówno
  • Nowoczesność w zasięgu smaku

    50 lat ago
    Gotowanie dla wielu z nas staje się pewnym mechanizmem wyuczonym, przepisy, proporcje, dania, oczywiście dla jakiejś grupy jest to bardzo ciekawa możliwość wyrażania siebie, własnych pomysłów, smaków, niezwykłości jakie stają się być niczym obraz malowany na płótnie. Niezwykłość jaka jest osiągana przez pewna grupę kucharzy staje się bardzo ciekawa inspiracja dla poznawania nowinek z dziedzin
  • Gdzie zjeść dobre sushi w Poznaniu?

    50 lat ago
    W większych miastach znacznie łatwiej jest korzystać z różnych kuchni świata oferowanych zarówno w restauracjach, jak też innych lokalach gastronomicznych. W Polsce nie ma mody na spędzanie wolnego czasu czy jedzenie każdego dnia lunchów, obiadów w restauracjach. Tego rodzaju spędzanie wolnego czasu jest popularne w krajach południa Europy czy też we Francji. Jednak powoli również
  • Ekologiczne jedzenie w Polsce

    50 lat ago
    Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada:
  • Tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe

    50 lat ago
    Kuchnia polska, to nie tylko tradycyjne potrawy, które przyrządzane są na co dzień. Bardzo często istnieją specjalne potrawy, które przygotowywane są okazjonalnie. Wśród takich potraw odnaleźć można dania przygotowywane na Boże Narodzenie. W tym okresie można spotkać się z rybą w galarecie, najczęściej karpiem, jak również pierogami. Tradycyjna Wigilia to także barszcz z uszkami, kompot
Wrzesień 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30