postheadericon Dynia – królowa polskich stołów

22

DyniaMało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a także kwas foliowy. Podobnie jak marchewka, dynia zawdzięcza swoją barwę beta-karotenowi. Z kolei pestki dyni zawierają m.in. lecytynę oraz pełnowartościowe tłuszcze roślinne (z tego powodu są wysokokaloryczne). Dynię można jeść zarówno na surowo, jak i poddać ją obróbce termicznej. Dynia to uniwersalny surowiec; doskonale nadaje się do zup, jako dodatek warzywny do dań głównych, stanowi podstawę do ciast i deserów. Warto pamiętać, że oprócz dyń jadalnych uprawiane są także ozdobne gatunki tego warzywa, które z powodzeniem mogą stanowić dekorację wnętrz i jesiennego stołu. Warto więc docenić walory smakowe, oraz estetyczne tego niezwykłego warzywa i posiać je wiosną na naszym ogródku. Przy odrobinie pielęgnacji doczekamy się pięknej i rumianej dyni.

Comments are closed.

  • Zalety dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Choć większość pań lubi i potrafi dobrze gotować, to niekiedy nie mamy czasu, lub też ochoty spędzać większości dnia w kuchni na przygotowaniu rodzinnego posiłku. Niestety większość dań jest nie tylko pracochłonna, lecz również trzeba poświęcić dużo czasu na ich przygotowanie. Lecz na szczęście wcale tak nie musi być. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym
  • Urządzamy kuchnię

    49 lat ago
    Praktyczna kuchnia, to zadanie wielu projektantów wnętrz. Klienci bardzo często życzą sobie, aby ich kuchni była przestronna, ale bardzo funkcjonalna. Warto urządzając kuchnię pomyśleć o ustawieniu mebli, jak również sprzęcie jaki zakupimy. Najpopularniejsza w ostatnich latach jest tzw. wysepka. Jest to miejsce, gdzie umieszczony jest zlew, wraz z kuchnią. To tam przygotowywane są wszelkie potrawy.
  • Smaki skrywane w daniach

    49 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Rozpoznawanie zatoru płucnego

    49 lat ago
    Rozpoznawanie zatoru płucnego z jednej strony jest bardzo proste, a z drugiej wymaga sporego doświadczenia. O tym, że ktoś może cierpieć na zator płucny zwykle bardzo szybko dowiadują się osoby, które przebywają w pobliżu pacjenta. Osoba przechodząca zator płucny zaczyna bowiem bardzo szybko słabnąć i nie jest w stanie samodzielnie się poruszać.
  • Gdzie zjeść dobre sushi w Poznaniu?

    49 lat ago
    W większych miastach znacznie łatwiej jest korzystać z różnych kuchni świata oferowanych zarówno w restauracjach, jak też innych lokalach gastronomicznych. W Polsce nie ma mody na spędzanie wolnego czasu czy jedzenie każdego dnia lunchów, obiadów w restauracjach. Tego rodzaju spędzanie wolnego czasu jest popularne w krajach południa Europy czy też we Francji. Jednak powoli również
Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Paź    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930