postheadericon Dylemat – co ugotować na obiad?

Przyjęło się, że gotowanie to działka kobiet, choć to nie musi być stereotyp. Często gotowaniem potrafią zająć się również panowie. Co ciekawe z badań naukowych wynika, iż są oni lepszymi kucharzami, aniżeli panie. Jednak gotowanie to również często brak pomysłów. Każda kobieta, która ma własne dzieci wie, że gotować dla rodziny nie jest łatwo. Bowiem bardzo często padają słowa: „znowu to samo?”. Bowiem brakuje nam pomysłów na potrawy, jakie można by było podać naszym dzieciom, czy mężowi. Powodów tutaj jest wiele. Między innymi mamy tutaj do czynienia z czasem, ponieważ bardzo często się spieszymy oraz z brakiem pieniędzy. Bowiem możemy mieć sto różnych pomysłów na obiad, jednak nie zawsze starczy nam na niego pieniędzy, dlatego że niektóre produkty są naprawdę drogie. Moim zdaniem warto przeglądać różnego rodzaju przepisy, gromadzić je i w miarę możliwości dostosowywać je do naszych możliwości czasowych, finansowych, oraz oczywiście do naszych umiejętności kulinarnych. Wtedy będziemy mieć więcej praktycznych pomysłów na ciekawe i smaczne obiady, które zadowolą całą rodzinę.

Comments are closed.

  • Gotowanie na parze

    49 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak.
  • Wpływ mody i programów kulinarnych na naszą kuchnię

    49 lat ago
    W dzisiejszych czasach dostęp do nowych przepisów na ciekawe potrawy nie jest trudny. Zarówno w czasopismach, Internecie, jak i w telewizji znajdziemy wiele praktycznych porad dotyczących gotowania, oraz wiele ciekawych przepisów. Należy pamiętać, że w kuchni tak jak i w innych dziedzinach życia panują również mody i trendy. Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały
  • Co gotujemy na wigilię

    49 lat ago
    Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wspaniały czas prawdziwego kontaktu z religią. Duże znaczenie ma, jednakowoż też jedzenie. W tym okresie gotowane są tradycyjne potrawy rodzinne. W Europie najistotniejszym daniem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Przygotowuje się przede wszystkim karpie, ale nie jest to regułą, znacznie bardziej popularne stają się także
  • Marynaty do mięs z grilla

    49 lat ago
    Przygotowując dania z grilla niezmiernie ważny jest jego smak, a w przypadku mięs także i jego soczystość, i doskonała konsystencja. Dlatego też do grillowania niezwykle ważne są wszelkie marynaty i glazury. To dzięki nim mięso staje się miękkie i pełne wyśmienitego smaku stając się dziełami kulinarnej sztuki. Marynaty do grilla to nic innego jak mieszanka
  • Zalety używania sosu sojowego w kuchni

    49 lat ago
    W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np.
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031