postheadericon Czym cechuje się kuchnia polska

51

Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po prostu kochają smalec, ociekające tłuszczem szynki i wypełnione cholesterolem zupy. Jakość kuchni polskiej oddają też mięsa czerwone oraz dziczyzna. Słowiańskie lasy słyną przecież z saren, dzików i jeleni. Nie można ukrywać, że jedzenie polskie jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Nie stosujemy dziwnych przypraw i marynat. Bazujemy tylko na naturalnych smakach. Przede wszystkim dlatego nasza kuchnia ceniona jest w wielu innych państwach. Jako nieliczni posiadamy również słabość do kiszonych kapust oraz ogórków. Niektórzy uważają je za okropne i zepsute, ale tak naprawdę dodają one niebanalnego smaku nawet najzwyklejszym przepisom. Niestety przez ostatnie lata widać było zanik typowej kuchni polskiej wywołany pojawieniem się pożywienia typu Fast food. Polacy nie widzą, że to co najsmaczniejsze gotuje się w ich domach a nie w tanich barach i śmierdzących restauracjach oferujących chemicznie ulepszane kotlety oraz bardzo tuczące dodatki.

 

 

 


Comments are closed.

  • Diagnozowanie przyczyn ostrego bólu brzucha

    48 lat ago
    Każdy ostry ból brzucha powinien zostać dobrze zdiagnozowany. Dzieje się tak dlatego, że może być on objawem bardzo poważnych powikłań zachodzących w układzie trawiennym człowieka. Zdarza się również, że taki ostry bol brzuch jest objawem jakiegoś krwawienia wewnętrznego, które jest sygnałem tego, że pacjent powinien zostać natychmiast operowany. Wobec tego pacjenci trafiający do szpitala z
  • Rozpoznawanie zatoru płucnego

    48 lat ago
    Rozpoznawanie zatoru płucnego z jednej strony jest bardzo proste, a z drugiej wymaga sporego doświadczenia. O tym, że ktoś może cierpieć na zator płucny zwykle bardzo szybko dowiadują się osoby, które przebywają w pobliżu pacjenta. Osoba przechodząca zator płucny zaczyna bowiem bardzo szybko słabnąć i nie jest w stanie samodzielnie się poruszać.
  • Przyprawy w jedzeniu

    48 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Należy, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc urozmaicić sobie zwyczajne obiady? Konieczne do tego okazują się być przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi różnego rodzaju natki i zioła. Są bardzo delikatne, ale nie można
  • Ból brzucha może oznaczać różne choroby

    48 lat ago
    Ból brzucha to nie tylko niestrawność spowodowana zjedzeniem za dużej porcji obiadu, czy czegoś nieświeżego. To może być objaw wielu bardziej i mniej poważnych chorób. Trzeba wobec tego uważnie mu się przyjrzeć, aby wiedzieć, jak reagować i jaką metodę leczenia zastosować.
  • Gotowanie na parze

    48 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak.
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031