postheadericon Czym cechuje się kuchnia polska

51

Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W naszym kraju bardzo intensywnie doprawa się nie tylko jarzyny, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma niestety swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po prostu kochają smalec, ociekające tłuszczem szynki i wypełnione cholesterolem zupy. Jakość kuchni polskiej oddają też mięsa czerwone oraz dziczyzna. Słowiańskie lasy słyną przecież z saren, dzików i jeleni. Nie można ukrywać, że jedzenie polskie jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Nie stosujemy dziwnych przypraw i marynat. Bazujemy tylko na naturalnych smakach. Przede wszystkim dlatego nasza kuchnia ceniona jest w wielu innych państwach. Jako nieliczni posiadamy również słabość do kiszonych kapust oraz ogórków. Niektórzy uważają je za okropne i zepsute, ale tak naprawdę dodają one niebanalnego smaku nawet najzwyklejszym przepisom. Niestety przez ostatnie lata widać było zanik typowej kuchni polskiej wywołany pojawieniem się pożywienia typu Fast food. Polacy nie widzą, że to co najsmaczniejsze gotuje się w ich domach a nie w tanich barach i śmierdzących restauracjach oferujących chemicznie ulepszane kotlety oraz bardzo tuczące dodatki.

 

 

 


Comments are closed.

  • Smaki skrywane w daniach

    49 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Jak stosować folię aluminiową w kuchni?

    49 lat ago
    Folia aluminiowa parę lat temu wkroczyła szturmem do naszych kuchni. Jednak mało kto wie, jak praktycznie powinno się ją stosować, to znaczy którą stroną zawijać do środka – błyszczącą, czy też matową. Oto praktyczne porady na ten temat. Jak każdy wie, spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni
  • Dynia – królowa polskich stołów

    49 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Artystycznie wykończone płytki hiszpańskie

    49 lat ago
    Różnej wielkości płytki hiszpańskie mogą być naprawdę bardzo artystycznie wykończone. Są one wówczas bardzo chętnie kupowane do salonów i pokojów gościnnych oraz do kuchni i łazienek, a także do przedpokoi. Zwłaszcza podczas urządzania salonów sięga się po najbardziej stylowo wyglądające płytki hiszpańskie, które mogą idealnie ozdabiać praktycznie wszystkie salony. Podobnie jest w przypadku płytek hiszpańskich
  • Objawy alergii w kilku słowach

    49 lat ago
    Alergia to zdaniem wielu osób najgorsze co może się komukolwiek przytrafić. Negatywnie wpływa na życie alergika, mając tu na myśli zły wygląd, złe samopoczucie i szereg innych dolegliwości. Do tego trzeba pamiętać o tych wszystkich tabletach, które alergik musi stosować, aby jakoś przetrwać najtrudniejszy okres w roku – wiosnę, lato i jesień. Życie alergika jest
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728