postheadericon Czy po zabiegu liposukcji tłuszcz znika na zawsze?

Szczupła sylwetka bez nadmiernej tkanki tłuszczowej to pragnienie wielu kobiet i mężczyzn, jednak współcześnie coraz więcej osób ma problem z uzyskaniem wymarzonej figury. Zdarza się, że pomimo diety i ćwiczeń nie można skutecznie pozbyć się tkanki tłuszczowej. Czy istnieje sposób, by ją tak po prostu usunąć? W ramach zabiegów z zakresu chirurgii plastycznej przeprowadza się liposukcję, czyli procedurę pozbycia się lokalnych depozytów tkanki tłuszczowej poprzez ich odessanie.

Liposukcja nie jest zabiegiem, który ma zastąpić odchudzanie – to procedura służąca do modelowania sylwetki i wyeliminowania trudnej do zgubienia tkanki tłuszczowej. W 2013 roku zajmowała drugie miejsce wśród najczęściej wykonywanych zabiegów chirurgii plastycznej wykonywanych na całym świecie. W Polsce zabieg liposukcji również ma spore grono zwolenników (więcej o liposukcji przeczytasz tu: https://www.tourmedica.pl/artykuly-medyczne/liposukcja-brzucha-odsysanie-tkanki-tluszczowej-sposobem-na-zgrabna-sylwetke ).

Czy liposukcja rozwiązuje problem komórek tłuszczowych raz na zawsze?

Zabieg liposukcji, czyli odsysania tłuszczu za pomocą specjalnej kaniuli połączonej z aparatem ssącym, jest wykonywany od ponad trzydziestu lat. Jak przyznaje w wywiadzie dla portalu superlinia.pl doktor Paweł Paluchowski z Centrum Chirurgii plastycznej IQMEDICA: „Liposukcja to nadal najpopularniejszy zabieg z zakresu chirurgii estetycznej w Polsce. Nie jesteśmy w tej kwestii wyjątkiem. Zabieg liposukcji na całym świecie cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem”. Częściej poddają się mu kobiety (84%), chcąc w ten sposób pozbyć się tłuszczu z okolic brzucha, ud, piersi czy bioder.

Przez wiele lat procedurę sukcesywnie udoskonalano, ograniczano czynniki ryzyka i możliwości powikłań. Obecnie wykonuje się różne rodzaje liposukcji, np. wspomaganej ultradźwiękami, które mają za zadanie rozbić tkankę tłuszczową, czy laserem, który topi komórki tłuszczowe. Przeprowadza się także liposukcję wodną (Body Jet), polegającą na usunięciu nadmiaru tkanki tłuszczowej za pomocą specjalnego roztworu wodnego. Dla bezpieczeństwa pacjenta w ramach jednego zabiegu nie powinno usuwać więcej niż pięć litrów tłuszczu.

W miarę rozwoju medycyny udało się także znaleźć zastosowanie dla usuniętej tkanki tłuszczowej – obecnie wykorzystuje się ją do modelowania sylwetki pacjenta w ramach autogennego przeszczepu tłuszczu. Usuniętą z jednej partii ciała tkankę tłuszczową po oczyszczeniu wszczepia się w inne miejsce (np. w okolice piersi), aby nadać mu pożądany kształt albo wypełnić bruzdy czy zmarszczki.

Czy pacjent, który podda się zabiegowi liposukcji, rozwiązał raz na zawsze problem z komórkami tłuszczowymi? Niestety odsysanie tłuszczu nie likwiduje wszystkich komórek tłuszczowych. Pacjent po liposukcji musi przestrzegać diety i prowadzić aktywny tryb życia. W przeciwnym razie ukryte w głębszych warstwach skóry „uśpione” mikroskopijne komórki tłuszczowe uaktywnią się. Te położone głębiej i niedojrzałe komórki tłuszczowe zaczną pochłaniać niewielkie cząsteczki tłuszczu i łączyć się, tworząc zupełnie nowe komórki tłuszczowe. Problem tkanki tłuszczowej powróci niczym bumerang.

Tuż po zabiegu pacjent musi nie tylko przestrzegać diety i ogólnych zaleceń lekarza, ale także chodzić w specjalnym kombinezonie, który przylega do ciała jak druga skóra. Po odessaniu komórek tłuszczowych tkanka łączna przypomina plaster miodu. Puste miejsca zostają wypełnione przez płyn tkankowy i krew z uszkodzonych naczyń. Pojawiają się zasinienia i obrzęki, które stopniowo zanikają. Z czasem tkanka łączna spłaszcza się, a skóra dopasowuje do nowych kształtów (jeśli jest elastyczna). Pełen efekt liposukcji jest widoczny po zdjęciu kombinezonu, ale aby był on naprawdę trwały, pacjent musi przestrzegać diety i czynnie uprawiać sport (najlepiej pływanie albo niezbyt forsowną gimnastykę).

Comments are closed.

  • Przyprawy w jedzeniu

    49 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Należy, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak więc urozmaicić sobie zwyczajne obiady? Konieczne do tego okazują się być przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi różnego rodzaju natki i zioła. Są bardzo delikatne, ale nie można
  • Informacje o wycieczkach all inclusive

    49 lat ago
    Różnego rodzaju informacje o wycieczkach all inclusive znajdują się na stronach biur podróży, na stronach samych ośrodków i hoteli, które udostępniają miejsca osobom uczestniczącym w takich wycieczkach. Można je znajdować także na ogólnych stronach internetowych poświęconych turystyce i wycieczkom.
  • Klasycznedania nie powinny być nudne

    49 lat ago
    Zdarza się, że panie zajmujące się gotowaniem nie radzą sobie z przygotowaniem posiłków dlatego, że klasyczne dania po kilku miesiącach po prostu już nie smakują. Dostępny jest, mimo wszystko sposób na dość proste oraz niezwykle skuteczne odrzucanie nudy. Chodzi tutaj oczywiście o zmianę dodatków. Zazwyczaj dania doprawiamy tak jak jesteśmy do tego przyzwyczajeni, stosujemy za
  • Dynia – królowa polskich stołów

    49 lat ago
    Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas wiec na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a
  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031