postheadericon Co warto jeść latem?

Latem przede wszystkim istotne jest spożywanie dużych ilości wody, co pozwala przede wszystkim na zapewnienie organizmowi braku odwodnienia. Wskazane jest, by spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie, ale można również uzupełnić ilość wody w organizmie poprzez spożywanie odpowiednich potraw opartych na warzywach oraz owocach bogatych w wodę.

W okresie upałów, które występują latem trzeba brać pod uwagę, że zapotrzebowanie na kalorie jest mniejsze, co wynika przede wszystkim z intensywnego działania słońca. Aktywności słoneczna sprawia, że w okresie letnim w organizmie może być syntetyzowana witamina D3 a jednocześnie organizm otrzymuje duże ilości energii. Z tego powodu latem często odczuwa się brak potrzeby spożywania dużej ilości posiłków. Warto jest postawić na potrawy lekkostrawne.
Latem można postawić na posiłki pochodzące z kuchni świata, które zapewniają mniej kaloryczne posiłki. Do takich kuchni świata można zaliczyć kuchnię śródziemnomorską czy też kuchnie azjatyckie, które opierają na potrawach przygotowanych pod kątem wysokich temperatur, co wynika z tego, że w krajach południa Azji oraz Europy wysokie temperatury utrzymają się przez dłuższą część roku.
Sałatki oparte na owocach, chłodniki, sałatki warzywne zawierają znacznie miej kalorii oraz dostarczają do organizmu ważne mikroelementy i witaminy. Jednocześnie nie można zapominać, że nawet w okresie letnim ważne jest, by  w ciągu dnia zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek. Oczywiście większość potraw w ciągu dnia powinno pozwolić zapewnić ochłodzenie organizmu.

Comments are closed.

  • Co można przygotować z jajek?

    50 lat ago
    Jajka to produkt produkowany przez zwierzęta, którego koszt zakupu jest stosunkowo niewielki. Jajka są za to niezwykle ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze z jajka jest jego białko. Przygotowując potrawy nie warto jednak rozdzielać jajek. Jajka nie należy spożywać tylko od święta. Idealnie sprawdzą się w jajecznicy, jak również w sałatce jarzynowej. Ponadto
  • Najtańsze w eksploatacji przyczepki samochodowe

    50 lat ago
    W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju przyczepki samochodowe. Są one wykorzystywane zarówno przez osoby prywatne, jak i przez właścicieli większych i mniejszych firm przewozowych. Na szczęście w wypożyczalni przyczepek znaleźć można praktycznie wszystkie rodzaje i wielkości przyczepek, które mogą potem służyć do przewożenia różnego rodzaju przedmiotów, mebli, maszyn i narzędzi.
  • Smaki różnorodnych zakątków

    50 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wielkie możliwości czają się w naszym świecie, jak różnorodność staje się pewnego rodzaju odpowiedzią na czynniki z którymi przychodzi nam się zmagać. Nowoczesne elementy z jakimi się spotykamy to pewnego rodzaju kulinarne wędrówki po bardzo różnorodnych zakamarkach świata, każdy region, kraj a nawet cześć świata posiada pewne sztampowe dania które
  • Sosy na każdą okazję

    50 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
  • Mleczne produkty dla każdego

    50 lat ago
    Bardzo dużo osób nie lubi przetworów mlecznych, rzeczy pochodzenia mlecznego. Niektórzy nie wiedzą jednak, że oferowane na rynku produkty wcale nie muszą smakować jak mleko. Można np. zakupić serki o smaku owocowym, w których w ogóle nie czuć mleka. Ponadto idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle, kefiry, itp. Mogą one być zarówno naturalne, ale także
Sierpień 2019
P W Ś C P S N
« Cze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031