postheadericon Co warto jeść latem?

Latem przede wszystkim istotne jest spożywanie dużych ilości wody, co pozwala przede wszystkim na zapewnienie organizmowi braku odwodnienia. Wskazane jest, by spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie, ale można również uzupełnić ilość wody w organizmie poprzez spożywanie odpowiednich potraw opartych na warzywach oraz owocach bogatych w wodę.

W okresie upałów, które występują latem trzeba brać pod uwagę, że zapotrzebowanie na kalorie jest mniejsze, co wynika przede wszystkim z intensywnego działania słońca. Aktywności słoneczna sprawia, że w okresie letnim w organizmie może być syntetyzowana witamina D3 a jednocześnie organizm otrzymuje duże ilości energii. Z tego powodu latem często odczuwa się brak potrzeby spożywania dużej ilości posiłków. Warto jest postawić na potrawy lekkostrawne.
Latem można postawić na posiłki pochodzące z kuchni świata, które zapewniają mniej kaloryczne posiłki. Do takich kuchni świata można zaliczyć kuchnię śródziemnomorską czy też kuchnie azjatyckie, które opierają na potrawach przygotowanych pod kątem wysokich temperatur, co wynika z tego, że w krajach południa Azji oraz Europy wysokie temperatury utrzymają się przez dłuższą część roku.
Sałatki oparte na owocach, chłodniki, sałatki warzywne zawierają znacznie miej kalorii oraz dostarczają do organizmu ważne mikroelementy i witaminy. Jednocześnie nie można zapominać, że nawet w okresie letnim ważne jest, by  w ciągu dnia zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek. Oczywiście większość potraw w ciągu dnia powinno pozwolić zapewnić ochłodzenie organizmu.

Comments are closed.

  • Wiosna jako pora kulinarnych odkryć

    49 lat ago
    Każda pora roku ma swoje prawa w kuchni. Wiosna to pora roku, która nastraja do życia optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Wiosna to bowiem czas rozkwitu, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię. Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu,
  • Czy po zabiegu liposukcji tłuszcz znika na zawsze?

    49 lat ago
    Szczupła sylwetka bez nadmiernej tkanki tłuszczowej to pragnienie wielu kobiet i mężczyzn, jednak współcześnie coraz więcej osób ma problem z uzyskaniem wymarzonej figury. Zdarza się, że pomimo diety i ćwiczeń nie można skutecznie pozbyć się tkanki tłuszczowej. Czy istnieje sposób, by ją tak po prostu usunąć? W ramach zabiegów z zakresu chirurgii plastycznej przeprowadza się
  • Co ugotować, aby każdy był zadowolony

    49 lat ago
    Każda z pań domu wie, że dogodzić całej rodzinie nie jest sposób, zwłaszcza jeżeli chodzi o gotowanie. A to mąż czegoś nie lubi, a to dzieci grymaszą, że nie chcą tego jeść. Trudno jest zadowolić każdego. Dobrym pomysłem jest podzielenie tygodnia na poszczególne dni, i każdego dnia przygotowywać coś ulubionego dla każdego. Jednak najczęściej kobiety
  • Czym się różni wegetarianizm od weganizmu?

    49 lat ago
    Wegetarianizm to bardzo popularna dieta stosowana nie tylko przez osoby, które całkowicie zrezygnowały ze spożywania mięsa. Dieta wegetariańska pozwala zapewnić znacznie zdrowsze potrawy, które są bogate w liczne witaminy oraz minerały znajdujące się zarówno w warzywach jak też owocach.
  • Nowe smaki we współczesnej kuchni polskiej

    49 lat ago
    Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze.
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031