postheadericon Co warto jeść latem?

Latem przede wszystkim istotne jest spożywanie dużych ilości wody, co pozwala przede wszystkim na zapewnienie organizmowi braku odwodnienia. Wskazane jest, by spożywać przynajmniej dwa litry wody dziennie, ale można również uzupełnić ilość wody w organizmie poprzez spożywanie odpowiednich potraw opartych na warzywach oraz owocach bogatych w wodę.

W okresie upałów, które występują latem trzeba brać pod uwagę, że zapotrzebowanie na kalorie jest mniejsze, co wynika przede wszystkim z intensywnego działania słońca. Aktywności słoneczna sprawia, że w okresie letnim w organizmie może być syntetyzowana witamina D3 a jednocześnie organizm otrzymuje duże ilości energii. Z tego powodu latem często odczuwa się brak potrzeby spożywania dużej ilości posiłków. Warto jest postawić na potrawy lekkostrawne.
Latem można postawić na posiłki pochodzące z kuchni świata, które zapewniają mniej kaloryczne posiłki. Do takich kuchni świata można zaliczyć kuchnię śródziemnomorską czy też kuchnie azjatyckie, które opierają na potrawach przygotowanych pod kątem wysokich temperatur, co wynika z tego, że w krajach południa Azji oraz Europy wysokie temperatury utrzymają się przez dłuższą część roku.
Sałatki oparte na owocach, chłodniki, sałatki warzywne zawierają znacznie miej kalorii oraz dostarczają do organizmu ważne mikroelementy i witaminy. Jednocześnie nie można zapominać, że nawet w okresie letnim ważne jest, by  w ciągu dnia zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek. Oczywiście większość potraw w ciągu dnia powinno pozwolić zapewnić ochłodzenie organizmu.

Comments are closed.

  • Smaki skrywane w daniach

    49 lat ago
    Nowoczesność uchyla przed wieloma z nas pewnego rąbka niezwykłości, często okazuje się że wiele zakatów świata posiada bardzo specyficzna i wyjątkową aurę. Kuchnia staje się pewnym elementem wyznaczającym nowoczesne doznania, chęć poszerzania wiedzy, ale także umiejętności przyrządzania dań bardzo sztandarowych dla danych regionów. Kuchnia staje się elementem który jako pierwszy często zostaje doceniany po odwiedzaniu
  • Energetyczny posiłek po treningu

    49 lat ago
    Regularnie a zwłaszcza intensywnie trenując bardzo ważne jest odpowiednie dopasowanie diety do realizowanych ćwiczeń. Przy trenowaniu pojawia się znacznie większe zapotrzebowanie zarówno na witaminy jak też na minerały, które trzeba dostarczać do organizmu w celu uzupełnienia ich braków. Braki w najważniejszych składnikach przy trenowaniu są większe. Po pierwsze wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach usuwanych jest
  • Oprogramowanie do przychodni lekarskiej

    49 lat ago
    Oprogramowanie dla przychodni jest jednym ze specjalistycznych wytworów informatycznych, który pomaga ułatwić i przyspieszyć pracę, na przykład w archiwach danego ośrodka. Kiedyś, zanim komputery i ich użycie w organizacji było mniej powszechne, przeszukiwanie szaf i kart pacjentów potrafiło pochłonąć sporo cennego czasu i nie wpływało pozytywnie na efektywność pracy. Dzisiaj program do obsługi przychodni potrafi
  • Prawdziwy kucharz gotuje bez receptur

    49 lat ago
    Praca szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma przecież nic trudnego w realizacji wcześniej określonych przepisów. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że pracownicy, którzy przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich w rzeczywistości nie powinny określać się mianem kucharzy. Są jedynie osobami naśladującymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc zostać
  • Tradycyjne potrawy Bożonarodzeniowe

    49 lat ago
    Kuchnia polska, to nie tylko tradycyjne potrawy, które przyrządzane są na co dzień. Bardzo często istnieją specjalne potrawy, które przygotowywane są okazjonalnie. Wśród takich potraw odnaleźć można dania przygotowywane na Boże Narodzenie. W tym okresie można spotkać się z rybą w galarecie, najczęściej karpiem, jak również pierogami. Tradycyjna Wigilia to także barszcz z uszkami, kompot
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728