postheadericon Co gotujemy na wigilię

35

Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wspaniały czas prawdziwego kontaktu z religią. Duże znaczenie ma, jednakowoż też jedzenie. W tym okresie gotowane są tradycyjne potrawy rodzinne. W Europie najistotniejszym daniem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Przygotowuje się przede wszystkim karpie, ale nie jest to regułą, znacznie bardziej popularne stają się także śledzie oraz zwykłe szczupaki. Istotna rzecz to barszcz buraczany. To klarowna zupa z buraków z licznymi dodatkami. Podaje się ją klasycznie z uszkami pieczarkowymi albo pije ze szklanki. Potraw mających świąteczne korzenie jest z całą pewnością dużo więcej mimo wszystko duże znacznie posiada również ich wpływ na nasze zdrowie. Pożywienie w świątecznym okresie smakuje cudownie- jest wyczekiwane i dobre, ale również bardzo niezdrowe. Większość serwowanych w święta potraw cechuje się ciężkością oraz ogromną ilością tłuszczu, który razem z alkoholem może być po prostu zabójczy. Na szczęście okazuje tego rodzaju są tylko raz na jakiś czas. Jeśli więc nie będziemy się zanadto obiadać z pewnością w krótkim czasie usuniemy z organizmu wszystkie zjedzone w wigilię kalorie. Tradycja w niektórych sytuacjach okazuje się być o wiele bardziej istotna od indywidualnych przekonań bądź trybu życia. Przeżycie odpowiednio tego czasu z krewnymi okazuje się być najistotniejsze!

Comments are closed.

  • Kremowa zupa

    49 lat ago
    Trzeba przyznać, że przygotowanie zupy może sprawić trudność. Zwłaszcza, jeśli myślimy o długim gotowaniu co nie zawsze sprawdza się z powodu malej ilości czasu. Na szczęście są jeszcze takie zupy, które w przygotowaniu nie są wcale trudne. Jest to łatwiejsza zupa i co najlepsze jest ona pyszna. Jeśli chcemy przygotować odpowiednią jakość zupy to potrzebujemy
  • Zalety używania sosu sojowego w kuchni

    49 lat ago
    W kuchni azjatyckiej sos sojowy znany jest już od wieków. U nas zalety tej niezwykłej przyprawy powoli podbijają naszą kuchnię. Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np.
  • Płytka płytce nierówna

    49 lat ago
    Płytki podłogowe to ogólna nazwa materiału wykończeniowego przeznaczonego do zastosowania podczas wykańczania podłogi. Wydaje się wobec tego, że każda płytka jest taka sama i te w ogóle niczym się nie różnią. Tymczasem różnice są i to bardzo duże.
  • Zastawa stołowa- idealny prezent

    49 lat ago
    Bardzo często wybierając się na różne uroczystości, takie jak ślub, imieniny, rocznica ślubu, parapetówka, nie wiemy co kupić osobie, która nas zaprosiła. Najlepszą propozycją na prezent ślubny, który idealnie sprawdzi się zarówno w kuchni, jak również podczas uroczystości rodzinnych będzie zastawa stołowa. Najlepiej wybierać taką, która będzie miała co najmniej sześć nakryć w przypadku zestawów
  • Pieczywo pełnoziarniste lepsze od białego?

    49 lat ago
    Coraz większa liczba osób decyduje się na wybieranie takich produktów żywnościowych, które są w stanie zapewnić większą ilość składników odżywczych a jednocześnie mogą wpływać pozytywnie na zdrowie. Do takich produktów, które mogą zapewnić wiele cennych składników można zaliczyć chleb pełnoziarnisty.
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Paź    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031