postheadericon Ból brzucha może oznaczać różne choroby

Ból brzucha to nie tylko niestrawność spowodowana zjedzeniem za dużej porcji obiadu, czy czegoś nieświeżego. To może być objaw wielu bardziej i mniej poważnych chorób. Trzeba wobec tego uważnie mu się przyjrzeć, aby wiedzieć, jak reagować i jaką metodę leczenia zastosować.

Kiedy ból brzucha utrzymuje się przez dłuższy czas i w dodatku jest bardzo silny, najlepiej udać się do lekarza, który wykona specjalistyczne badania. Wówczas oceni, co tak naprawdę dokucza pacjentowi i zaleci konkretne metody leczenia. Ból brzucha może świadczyć o schorzeniu dróg żółciowych i wątroby, chorobach śledziony, schorzeniach nerek, chorobach jelit, czy zapaleniu żołądka. Dolegliwości i chorób jest zdecydowanie więcej. Dlatego będąc u lekarza, trzeba mu wszystko dokładnie wyjaśnić, gdzie boli, w jaki sposób, czy coś oprócz bólu się dzieje. Bez tych informacji trudno jest zorientować się w danej sprawie. Oczywiście lekarz wykona też badanie, najprawdopodobniej zaczynając od ucisku dłonią. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba, zleci badania specjalistyczne. Dzięki temu dowie się, w czym tkwi problem i pomoże pacjentowi ustalić konkretne metody leczenia. Jeżeli ktoś cierpi z powodu bólu i musi jeszcze jakiś czas czekać na wizytę u lekarza, powinien zażyć silną tabletkę przeciwbólową. Na pewno uśmierzy ból i pomoże zwalczyć największe dolegliwości.

Ból brzucha zwykle jest pierwszym objawem wielu chorób i problemów zdrowotnych. Wystarczy na tym etapie zgłosić się do lekarza, aby pozbyć się problemu.

Comments are closed.

  • Mięso, jak przyrządzać?

    49 lat ago
    Wiele osób, które na co dzień gotują obiady, zastanawiają się, jak zrobić, żeby przygotowywane przez nich mięso było smaczne i zdrowe. Najzdrowsze jest to co gotowane. Warto więc gotując mięsa dodać do nich warzywa. Dzięki nim mięso uzyska wyjątkowy smak. Ponadto mięso gotowane może spożywać praktycznie każdy. Można je odpowiednio przyprawiać, wedle uznania. Z kolei
  • Idealna zasmażka

    49 lat ago
    Zrobić idealną zasmażkę wbrew pozorom nie jest łatwo. Najprostszą i dobrą zasmażkę uzyskamy, ugniatając kawałek masła lub margaryny wielkości włoskiego orzecha z łyżką mąki pszennej. Wystarczy to do zagęszczenia litrowego garnka zupy – trzeba kulkę masy wrzucić do gorącej zupy i dobrze wymieszać na małym ogniu. Porcje takiej zasmażki można zawijać w folię spożywczą i
  • Jak wykończyć kuchnię i łazienkę w domu?

    49 lat ago
    Kuchnia to najważniejsze pomieszczenie w domu ponieważ ty i twoja rodzina będziecie spędzali w niej mnóstwo czasu. Dlatego, aby ją wykończyć trzeba się odpowiednio przygotować do tego zadania. W tym artykule postaram się pokazać jak tanio i z klasą urządzić kuchnie i łazienkę w mieszkaniu.  Według mnie najważniejszym elementem wystroju kuchennego są płytki, ze swojej
  • Przyprawy- to co nadaje potrawom smak

    49 lat ago
    Przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie, a jego autorzy mogą cieszyć się sukcesem. Przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć, tak aby nadawały odpowiedni smak. Niektóre przyprawy tak jak np. oregano najlepiej stosować do dań w których są pomidory, ser żółty, ryby. Ponadto idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i
  • Sosy na każdą okazję

    49 lat ago
    Ciekawą propozycją i niezwykle łatwą sztuką jest przygotowanie sosów. Zazwyczaj są to sosy sałatkowe, dzięki którym nasza sałatka nabiera smaku. Istnieją jednak także sosy do mięs, jak również jako dodatek. W zależności od przygotowywanej potrawy, należy przyrządzić odpowiedni sos. Idealny do sałatki z kapustą pekinką będzie np. sos koperkowy, ziołowy. Podkreśli on smak warzyw, a
Październik 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031