postheadericon Ból brzucha może oznaczać różne choroby

Ból brzucha to nie tylko niestrawność spowodowana zjedzeniem za dużej porcji obiadu, czy czegoś nieświeżego. To może być objaw wielu bardziej i mniej poważnych chorób. Trzeba wobec tego uważnie mu się przyjrzeć, aby wiedzieć, jak reagować i jaką metodę leczenia zastosować.

Kiedy ból brzucha utrzymuje się przez dłuższy czas i w dodatku jest bardzo silny, najlepiej udać się do lekarza, który wykona specjalistyczne badania. Wówczas oceni, co tak naprawdę dokucza pacjentowi i zaleci konkretne metody leczenia. Ból brzucha może świadczyć o schorzeniu dróg żółciowych i wątroby, chorobach śledziony, schorzeniach nerek, chorobach jelit, czy zapaleniu żołądka. Dolegliwości i chorób jest zdecydowanie więcej. Dlatego będąc u lekarza, trzeba mu wszystko dokładnie wyjaśnić, gdzie boli, w jaki sposób, czy coś oprócz bólu się dzieje. Bez tych informacji trudno jest zorientować się w danej sprawie. Oczywiście lekarz wykona też badanie, najprawdopodobniej zaczynając od ucisku dłonią. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba, zleci badania specjalistyczne. Dzięki temu dowie się, w czym tkwi problem i pomoże pacjentowi ustalić konkretne metody leczenia. Jeżeli ktoś cierpi z powodu bólu i musi jeszcze jakiś czas czekać na wizytę u lekarza, powinien zażyć silną tabletkę przeciwbólową. Na pewno uśmierzy ból i pomoże zwalczyć największe dolegliwości.

Ból brzucha zwykle jest pierwszym objawem wielu chorób i problemów zdrowotnych. Wystarczy na tym etapie zgłosić się do lekarza, aby pozbyć się problemu.

Comments are closed.

  • Co gotujemy na wigilię

    49 lat ago
    Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wspaniały czas prawdziwego kontaktu z religią. Duże znaczenie ma, jednakowoż też jedzenie. W tym okresie gotowane są tradycyjne potrawy rodzinne. W Europie najistotniejszym daniem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Przygotowuje się przede wszystkim karpie, ale nie jest to regułą, znacznie bardziej popularne stają się także
  • Zastosowanie dań jednogarnkowych

    49 lat ago
    Coraz częściej w naszej kuchni goszczą dania jednogarnkowe, z racji tego że są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wiec zastanowić się, gdzie je możemy najłatwiej spotkać i zastosować. Dania jednogarnkowe znajdziemy zarówno w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie
  • Zastosowanie sosu sojowego w naszej kuchni

    49 lat ago
    O czasu, kiedy do Polski zawitała moda na kuchnię orientalną, dotarł do nas również i sos sojowy. Okazuje się bowiem iż sos sojowy, w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Okazuje się też, że jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili
  • Gotowanie na parze

    49 lat ago
    Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak. Wystarczy zainwestować w specjalne urządzenia zwane parowarem, aby móc się cieszyć znacznie zdrowszymi i smaczniejszymi potrawami przez wiele lat. Największą zaletą jest niewątpliwie fakt, że gotując nie tracimy cennych witamin i składników odżywczych. Warzywa będą miały dodatkowo bardziej wyrazisty smak.
  • Jakich składników nie wolno łączyć?

    49 lat ago
    Osoby dbające o zdrowy styl życia wiedzą, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma właściwa dieta. Badania wykazały, że to co jemy wpływa aż w 70% na nasze samopoczucie i naszą ogólną kondycję fizyczną. Niestety, często gotując kierujemy się jedynie walorami smakowymi, nie zważając na to, czy przyrządzona przez nas potrawa będzie miała dobry czy
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031